"Sønderjyderne sidder ikke som indavlede hillbillies og spiller banjo"

Museumsinspektøren på Sønderborg Slot. René Rasmussen, giver sit bud på, hvorfor der i Syd- og Sønderjylland var stor tilslutning til Dansk Folkeparti.
"Mens befolkningen i hovedstaden er skræmt over, at DF har fået et godt valg i Sønderjylland, er folk hernede skræmt over, at københavnerne har stemt på Enhedslisten og Alternativet," skriver museumsinspektøren. Fotoet er fra Kristian Thulesens hjemby Thyregod i Sydjylland.
"Mens befolkningen i hovedstaden er skræmt over, at DF har fået et godt valg i Sønderjylland, er folk hernede skræmt over, at københavnerne har stemt på Enhedslisten og Alternativet," skriver museumsinspektøren. Fotoet er fra Kristian Thulesens hjemby Thyregod i Sydjylland.

Dansk Folkeparti fik et kanonvalg i Syd- og Sønderjylland. Det hersker der ingen tvivl om. Men præcis hvorfor, partiet scorede så mange stemmer i landsdelen - det er der delte meninger om, alt efter om man spørger venstreorienterede storbyboere eller sønderjyderne selv.

I Dagbladet Information giver René Rasmussen, museumsinspektør på Sønderborg Slot, sin analyse af, hvorfor det gik, som det gjorde.

René Rasmussen understreger, at han ikke selv stemte DF - men at han kender mange på egnen, som satte kryds ved partiet.

Læs også: Niels Hausgaard efter valget: Utroligt dumt med kamp mellem by og land

Han understreger, at hans bud ikke er videnskabeligt. Det skal opfattes som et "lod ned i folkedybet" - et forsøg på at gøre op med Københavnernes fordomme om sønderjyderne.

"Selv om man synes at tro det i København, så sidder sønderjyderne altså ikke som de indavlede hillbillies i filmen På udflugt med døden (Deliverance) og spiller banjo, mens de venter på, at nogle byboere skal sejle forbi i en kano," skriver han i Information, hvor han ridser en række grunde op til, at krydset for så mange sønderjyders vedkommende blev sat ved DF.

Dels har Lars Løkke Ramussens 'møgsager' trukket støtten fra Venstre, mener han. Kristian Thulesen Dahl betragtes til gengæld som troværdig og sympatisk – og han stillede op i Sydjyllands storkreds.

Men det handler især om de lokale arbejdspladser. Mange tusind af dem er forsvundet til Østeuropa eller Kina. De nye, kreative job, ja, de lander i de store byer. Derfor er der mange i Sønderjylland, der ikke føler, at de har haft stor gavn af globaliseringen.

René Rasmussen peger desuden på, at med strukturreformerne blev de offentlige arbejdspladser nærmest systematisk fjernet fra landsdelen.

Ifølge museumsinspektøren fra Sønderborg Slot spiller flygtningepolitikken kun en indirekte rolle. Folk på hans egn vil gerne hjælpe mennesker i nød. Men de forstår ikke, hvorfor det er så svært at smide kriminelle asylansøgere ud af Danmark.

Grundene er ifølge René Rasmussen blandt årsagerne til DF's succes i det sønderjydske. I hans del af Danmark mener mange ganske enkelt, at deres interesser varetages bedst af af Kristian Thulesen Dahl og Co.

"Det må nu være op til de øvrige partier at overbevise dem om noget andet," konkluderer han.

Læs også: Engells dom: DF er amatøragtige

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.