Niels Hausgaard efter valget: Utroligt dumt med kamp mellem by og land

Skellet mellem Udkantsdanmark og storbyboere opstår, fordi vi ikke forstår hinandens livsvilkår, lyder det fra entertaineren.
Den 70-årige entertainer er født i Hirtshals og kunne ikke drømme om at flytte til storbyen. Han har det godt, hvor han er.
Den 70-årige entertainer er født i Hirtshals og kunne ikke drømme om at flytte til storbyen. Han har det godt, hvor han er. Foto: SCANPIX arkiv

Valget viste i dén grad, at Danmark er delt i to. En del storby-boere har udtrykt dyb undren - nogle decideret foragt - over, at så mange danskere fra provinsen satte kryds ved Dansk Folkeparti ved folketingsvalget i torsdags.

Den nordjyske entertainer Niels Hausgaard kalder i et interview med TV 2 kampen mellem de to befolkningsgrupper "utroligt dum". Han bor selv i det nordvestlige Jylland, men kommer tit i i storbyerne.

- Jeg opholder mig meget begge steder, og jeg kan godt li' folk begge steder. Men vi er meget forskellige, siger Hausgaard, der mener, at skellet mellem folk opstår, fordi vi ikke forstår hinandens livsvilkår.

- Nu bliver vi bebrejdet ude på landet, at vi har stemt Dansk Folkeparti ind. Så kunne jeg bebrejde dem i byerne, især de unge, at de har stemt Liberal Alliance ind. Så står det 1-1. Det har jo ikke noget med begavelse at gøre. Det har noget med forskellige levevilkår at gøre, siger han i interviewet med TV 2.

Han vil ikke komme med nogle bud på, hvorfor Dansk Folkeparti høstede mange stemmer i yderområderne under dette folketingsvalg. Ved spørgsmålet om, det måske kan skyldes at partiet ikke har talt ned til landboerne og ikke sagt ’hvor er det synd for jer’, svarer han, at det er det måske nok. Tonen rammer måske lidt mere præcist.

Bedre bredbånd, tak!

Niels Hausgaard har et helt konkret forslag til, hvordan afstanden mellem by og land kunne blive lidt mindre. Han er nemlig sikker på, at mange flere ville flytte fra byen til provinsen, hvis rammerne for at kunne arbejde derfra var til det.

Og det handler om bredbånd – eller rettere: Om manglende bredbåndsforbindelser i yderområderne.

Kom de i orden, tror Hausgaard, at mange familier ville vove at flytte fra storbyen. Det er vigtigere end nye motorveje.

Hausgaard beder desuden storbyboerne om at holde op med at synes, det er synd for alle dem, der bor vest for Valby Bakke. Vi har valgt det selv, lyder hans budskab.

Flyt ud til os, hvis du tør bo her og vil være med til at skabe et interessant samfund. alle jer andre bør blive i byerne, hvor I har det godt, lyder det fra ham.

Se interviewet med Niels Hausgaard her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.