"Vi er nødt til at erkende, at vi ser forskelligt på mænd og kvinder"

Universiteter ændrer taktik i jagten på kvinder
Skønt kvinderne har overhalet mændene i antal på bachelor- og kandidatniveau, falder andelen markant gennem det videnskabelige hierarki, og det er kun knap hver femte professor, der er en kvinde.
Skønt kvinderne har overhalet mændene i antal på bachelor- og kandidatniveau, falder andelen markant gennem det videnskabelige hierarki, og det er kun knap hver femte professor, der er en kvinde. Foto: Scanpix/arkiv

Selv den mest dedikerede videnskabsmand er ikke altid objektiv i sin vurdering.

Den erkendelse vinder frem på landets universiteter, der i stigende grad arbejder med køn og opfattelser af køn, når nye medarbejdere skal ansættes. Det skal gøre op med det faktum, at mænd dominerer den akademiske verden.

Det skriver Politiken søndag.

Skønt kvinderne har overhalet mændene i antal på bachelor- og kandidatniveau, falder andelen markant gennem det videnskabelige hierarki, og det er kun knap hver femte professor, der er en kvinde.

Københavns Universitet har udarbejdet en ny handlingsplan for kønsbalancen, ligesom hvert enkelt fakultet har fået til opgave at lave en lokal version.

- Den tidligere plan havde 'fixing the women' som udgangspunkt. Den her plan handler om 'fixing the institution', siger Grete Bertelsen, der er prodekan for uddannelse på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet til Politiken.

Alt sammen i erkendelse af, at mænd og kvinder i udgangspunktet ikke bliver vurderet lige.

- Vi arbejder med kønsbias, for vi er nødt til at erkende, at vi ser forskelligt på mænd og kvinder, uden at vi er bevidste om det, siger Grete Bertelsen.

Målet med planen er, at der skal være fem procent flere kvindelige ansøgere til videnskabelige stillinger for hvert år.

Også på Syddansk Universitet er der lagt planer for arbejdet med ligestilling.

Ansættelsesprocessen er blevet ændret, og en række tiltag skal gøre det nemmere for forskere at have børn.

I Aarhus er universitetet ved at gøre en plan færdig, som forventes indført ved årsskiftet. Den ændrer ligeledes i den måde, stillinger bliver slået op på.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.