Veteraner med posttraumatisk stress føler sig stemplet som farlige

Veteraner, der lider af posttraumatisk stress (PTSD), føler sig stemplet som utilregnelige og farlige.
Foto: Scanpix

Hos den østjyske veteranforening Blood Of Heroes kender Lars Esbensen og de øvrige medlemmer, alt for godt til mistroiske ansigtsudtryk og kritiske spørgsmål.

- Jeg har oplevet, at folk har taget afstand, så snart de opdager, at man har PTSD. Så trækker de sig og tænker: hold da kæft, ham skal jeg ikke i nærheden af, siger han til DR P4 Østjylland.

Lars Esbensens kæreste blev advaret mod at blive kærester med ham, netop fordi han var veteran og PTSD-ramt, fortæller hun.

- Min mor sagde direkte, at hun var meget ked af, at jeg fandt sammen med en veteran, for veteraner har det med at slå hele deres familie ihjel, siger hun.

Ifølge chefpsykolog hos Psykiatrifonden Michael Danielsen er nogle mennesker mistroiske over for veteraner, fordi de bliver nævnt i medierne i forbindelse med meget psykisk ustabile eksempler.

- Et menneske med PTSD er som udgangspunkt ikke mere farlige end alle andre, og vi har alle en grænse for, hvornår vi reagerer på noget, vi oplever som værende for voldsomt, siger chefpsykologen til DR P4 Østjylland.

Selv opfatter Lars Esbensen bestemt ikke sig selv som farlig.

- Overhovedet ikke. Nu har jeg været i behandling i temmelig lang tid og har det noget bedre i dag, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.