Vestager går i kødet på det danske el-marked

11 EU-lande skal ses efter i sømmene for at sikre, at de ikke bryder EU's statsstøtteregler.
Margrethe Vestager vil sikrer, at der ikke er nogen som får uberettigede fordele af de offentlige indgreb på området.
Margrethe Vestager vil sikrer, at der ikke er nogen som får uberettigede fordele af de offentlige indgreb på området. Foto: Thierry Monasse/AP

EU-Kommissionen vil se nærmere på det danske og 10 andre EU-landes el-marked for at sikre, at de eksisterende og planlagte regler for til hver en tid at garantere el-forsyningen ikke forvrider den fri konkurrence på EU's indre marked.

- Regeringer har en helt berettiget interesse i at sikre, at der er tilstrækkelig el-forsyning. Husholdninger og industrien skal ikke risikere strømafbrydelser, siger EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, i en pressemeddelelse.

Stadig flere EU-lande indfører såkaldte kapacitetsmekanismer, der skal fremme investeringer i kraftværker og opmuntre dem til at holde produktionen i gang, så man altid kan være sikker på, at der er el nok på markedet.

Det er helt forståeligt, lyder det fra kommissionen. Men det skal altså foregå i overensstemmelse med EU's statsstøtteregler.

De kræver dels, at medlemslandene kan argumentere for, at deres indgreb er absolut nødvendige. Og dels at mekanismerne er skruet sådan sammen, at de ikke forvrider konkurrencen og forhindrer el i at flyde frit over grænserne inden for EU.

- Min rolle er at sikre, at de offentlige indgreb for at garantere investeringer i elektricitetsforsyningen ikke giver uberettigede fordele til visse producenter eller teknologier, og at de heller ikke skaber forhindringer for handlen på tværs af landegrænser, lyder det fra Vestager.

Forholdene i Danmark skal undersøges nærmere som led i "et repræsentativt udvalg" af EU-lande, der enten allerede har eller er ved at indføre kapacitetsmekanismer.

De øvrige lande er Belgien, Kroatien, Frankrig, Tyskland, Irland, Italien, Polen, Portugal, Spanien og Sverige.

Kommissionen beder landene om at sende deres kommentarer inden årets udgang med henblik på, at den kan afslutte undersøgelsen i midten af næste år. Sektorundersøgelsen er en del af det igangværende arbejde med at bygge en energiunion i EU.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.