Værsgo: Kommune giver 50.000 kroner til langtidsledige

I Aarhus går kommunen helt nye veje for at hjælpe langtidsledige i arbejde.
50.000 kroner får hver ledig i projektet. Før pengene kan blive udbetalt, skal den ledige dog redegøre for, hvordan det styrker den pågældenes jobchancer at bruge pengene på netop det, den ledige har i tankerne.
50.000 kroner får hver ledig i projektet. Før pengene kan blive udbetalt, skal den ledige dog redegøre for, hvordan det styrker den pågældenes jobchancer at bruge pengene på netop det, den ledige har i tankerne. SCANPIX arkiv

Er håret grimt? Tøjet hullet? Eller har du brug for at få fjernet en ærgerlig tatovering? Du kan få 50.000 kroner til det - hvis du er blandt de langtidsledige, som Aarhus Kommune vil forsøge at få i arbejde med utraditionelle metoder.

LÆS OGSÅ: Ansigts-tatoverede René: Jeg vil ikke ha' kommunens penge

Som den formentlig første kommune i verden tilbyder Aarhus en udvalgt gruppe på 60-70 langtidsledige en stor sum penge - 50.000 kroner - som de ledige kan bruge på ting, de hver især mener står i vejen for at få et job.

Pengene kommer på et klippekort, som de ledige kan bruge på eksempelvis kurser, psykologhjælp, personlig gældsrådgivning - men som også kan gå til at få rettet udseendet.

Måske er tænderne skæve og misfarvede, måske er håret uklippet, måske vil man af med en grim og meget synlig tatovering.

Del af projekt med borgerstyrede budgetter

- Vi bruger millioner og atter millioner på kurser og rådgivning i, hvordan man skriver ansøgninger. Alligevel lykkes det ikke for mange langtidsledige at komme i arbejde. Hvis vi kan bruge pengene lidt klogere og gøre det på en måde, så de langtidsledige selv bliver engageret i at finde tilbage til arbejdsmarkedet, så skal vi prøve at gøre det, siger Aarhus-rådmanden Thomas Medom (SF) til Ugebrevet Mandag Morgen, der i et stort tema skriver om kommunens nye initiativ.

LÆS OGSÅ: Philip er arbejdsløs og med i en mandegruppe

Klippekort-modellen er blot et af mange nye projekter med borgerstyrede budgetter, som Aarhus Kommune søsætter. Et bredt politisk flertal i byrådet - fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti - bakker de nye initiativer op.

Borgerne får ifølge Mandag Morgen også mulighed for at få medindflydelse på de kommunale budgetter til f.eks. at skabe nye grønne arealer, hjælpe udsatte familier og bekæmpe ensomhed.

Sammenlignes med kontrolgruppe

De langtidsledige, som får det nye klippekort, skal sammenlignes med en kontrolgruppe, der blot får de eksisterende tilbud.

De ledige, som bliver en del af projektet, skal kunne redegøre for, hvordan det styrker deres jobchancer, før de får grønt lys af kommunen til at bruge pengene.

Det får de ledige penge til

 

Listen er endnu ikke fuldendt, men de ledige kan bl.a. bruge pengene på:

 

Kosmetiske ændringer - for eksempel fjernelse af tatoveringer

 

Tandlægebesøg

 

Hjælpemidler

 

Kørekort

 

Tøj

 

Faglitteratur

 

Frisør

 

Gæld til forburgskreditorer

 

Børnepasning

 

Psykologhjælp

 

Kurser

 

Utraditionel aktivering og praktik

 

Kilde: Mandag Morgen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.