Unge ingeniører gider ikke arbejde i det offentlige

Massiv mangel på ingeniører kan blive virkelighed i den offentlige sektor om få år.
En stor del af ingeniørerne i det offentlige er blevet grå i toppen, og unge ingeniører vil ikke tage deres pladser,  når de siger farvel. De vil hellere arbejde i det private.
En stor del af ingeniørerne i det offentlige er blevet grå i toppen, og unge ingeniører vil ikke tage deres pladser, når de siger farvel. De vil hellere arbejde i det private. Nanna Kreutzmann/Scanpix

Oversvømmede kældre, nedbrudte diger og haltende byggeprojekter. Massiv mangel på ingeniører truer alt fra danske anlægsprojekter og klimaindsatsen til udviklingen af kloakker og vindmølleparker.

Og ifølge Ugebrevet A4 kan udfordringen blive særligt stor i den offentlige sektor, lyder advarslen nu fra Ingeniørforeningen IDA. For unge ingeniører vil langt hellere arbejde i private virksomheder end i offentlige institutioner. Det viser en ny undersøgelse, som fagforbundet har lavet blandt 1.541 nyuddannede medlemmer.

Her drømmer hele ni ud af ti nyuddannede ingeniører om et job i den private sektor, mens end ikke halvdelen ønsker at arbejde i staten eller landets kommuner og regioner. Her er andelen blot fire ud af ti.

Samtidig nærmer en stor del af de kommunale og statslige ingeniører sig pensionsalderen. I dag har mere end hver tredje rundet de 50 år. Derfor er det ekstra problematisk, at nyuddannede på forhånd fravælger offentlige arbejdspladser, mener formand for Ansattes Råd i IDA Morten Thiessen.

"Det offentlige, og især kommunerne, har en alvorlig alderspukkel, som vil kunne mærkes over de næste fem år. Når nye kræfter samtidig udebliver, er kommunerne nødt til at outsource opgaverne til andre eller acceptere en ringere opgavekvalitet," siger Morten Thiessen til Ugebrevet A4.

Alderspuklen er et velkendt problem i Vejle Kommune, fortæller Michael Sloth, der er direktør for teknik- og miljøforvaltningen. I sit tidligere job som direktør i en privat ingeniørvirksomhed oplevede han stor interesse fra unge, der ønskede deres første job. I kommunen er virkeligheden en helt anden, fortæller han.

"Jeg kan sagtens genkende, at de unge ingeniører går efter det private. Da jeg selv arbejdede i det private, var der mange unge, der ringede til mig, skrev ansøgninger og ville have deres første job. Det oplever jeg stort set ikke i det her job," siger Michael Sloth til Ugebrevet A4.

Den manglende interesse fra de unge er problematisk, fordi mange af kommunens nuværende ingeniører oppe i årene, fortæller han.

"Selv i en moderne forvaltning som Vejle Kommune er der rigtig mange midaldrende og ældre medarbejdere generelt. Det gælder også på ingeniørsiden. Men hvor vi godt kan tiltrække 35-årige jurister, er det sværere med de yngre ingeniører," siger Michael Sloth.

Derfor har kommunen svært ved at erstatte de medarbejdere, der går på pension.

"Det er et stort problem, at vi ikke får sikret vores pipeline. Vi får simpelthen ikke nye ingeniører ind, før de gamle skal ud," siger Michael Sloth.

Og det kan have omfattende konsekvenser for pengebeholdningen i de forskellige offentlige myndigheder, mener Morten Thiessen fra IDA.

"Det er jo en kendsgerning, at offentlige byggerier har det med at lide under temmelig store budgetoverskridelser. De vil nok ikke blive mindre af, at man har færre folk til at se byprojekter efter i sømmene," siger Morten Thiessen.

Han mener, at de unges stærke præference for et job i det private langt hen ad vejen er et spørgsmål om image.

"Nu har de lige lært at bygge broer, og så vil de altså også ud at bygge nogle broer. Så vil de ikke sidde og lave byggetilladelser på et kommunekontor," siger Morten Thiessen. Han peger på, at også lønforskellen på private og offentlige ingeniørjob påvirker de unges præferencer.

"En del af forklaringen er også, at de privatansatte er bedre lønnet og stiger hurtigere i løn end de offentligt ansatte," siger Morten Thiessen til Ugebrevet A4.

I 2014 var lønudviklingen for ingeniører 3,9 procent i den private sektor mod 1,2 procent i det offentlige.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.