Mor skulle sendes ud af landet: Nu ender sagen i FN

FN skal for første gang tage stilling til om Danmark har diskrimineret en handikappet.
Max Bendtsens kone Iuliia Domina skulle have været udsendt i mandags. Nu får hun lov til at blive i landet, mens FN's Handikapkomite tager stilling til, om ægteparret har været udsat for diskrimination.
Max Bendtsens kone Iuliia Domina skulle have været udsendt i mandags. Nu får hun lov til at blive i landet, mens FN's Handikapkomite tager stilling til, om ægteparret har været udsat for diskrimination. Foto: Privat

Danmark skal for første gang på anklagebænken ved FN's Handikapkomite. Det skriver Politiken.

Sagen om hjerneskadede Max Bendtsen og Iuliia Domina er indklaget til komiteen, som netop har bedt om, at Iuliia ikke udsendes, mens klagen behandles.

Hun havde ellers fået besked på at udrejse i mandags, efter Højesteret før jul underkendte Landsretten og afgjorde, at Max Bendtsen trods sit handikap ikke skulle undtages fra kravet om at man skal forsørge sig selv for at få ægtefællesammenføring.

Muligheden for at klage over diskrimination ved Handikapkomiteen har eksisteret siden 2014, hvor Danmark ratificerede en tillægsprotokol til Handikapkonventionen, dermed bliver det unge par hovedpersoner i en vigtig sag, siger Maria Ventegodt Liisberg, ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder, til Politiken.

Sagen er, at Danmark godt nok har et forbud mod diskrimination på arbejdsmarkedet, men som det eneste land i Norden har vi ikke et generelt forbud mod diskrimination.

"Derfor er det så afgørende at få slået fast, hvornår der er tale om diskrimination, fordi det udenfor arbejdsmarkedet er konventionen, som gælder. Afgørelsen vil kunne få betydning ikke kun for ægtefællesammenføring, men også på andre områder, eksempelvis skole-, social- eller sundhedsområdet, siger hun til Politiken

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.