Dansk Industri til kvinderne: Vil I have ligeløn, må I prioritere arbejdet højere

Uligheden mellem mænd og kvinder skyldes, at kvinder prioriterer hjemmet, mens mænd prioriterer arbejde, mener Dansk Industri, der ikke går ind for flere barselsrettigheder til fædre.
Vil kvinder opnå samme indkomst som mænd, må de i højere grad prioritere arbejdslivet, lyder det fra Dansk Industri. 
Vil kvinder opnå samme indkomst som mænd, må de i højere grad prioritere arbejdslivet, lyder det fra Dansk Industri.  Foto: Scanpix/Arkiv

Det er kvindernes personlige prioriteringer, der gør, at de eksempelvis tjener mindre end mændene. 

Det konkluderede underdirektør i Dansk Industri, Steen Nielsen, under et debatarrangement, tilrettelagt af hovedorganisationerne LO og FTF, i anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag.

Temaet for dagens debat var familiepolitik. Og her blev balancen mellem familie og arbejdsliv diskuteret blandt repræsentanter fra lønmodtagere og arbejdsgivere. 

Og mens fagbevægelsen kræver politisk indblanding, så mener Dansk Industris Steen Nielsen, at uligheden mellem mænd og kvinder bunder i individuelle valg og ikke strukturelle rammer.

- Kvinder har ikke ringere muligheder. De prioriterer bare familielivet, mens manden prioriterer arbejdslivet, sagde Steen Nielsen blandt andet.

Dansk Industri repræsenterer omkring 10.000 arbejdsgivere i industrien, der primært beskæftiger mænd.

Ikke tilhænger af barsels-tvang

Ifølge en LO-analyse tager fædre i blandt andet industrien halvt så meget barsel som akademikerfædrene. Fagbevægelsen mener, at det kalder på flere rettigheder til mændene.

Men her slår Steen Nielsen fast, at han ikke går ind for mere lige barselsrettigheder - eller øremærket barsel - til mændene. 

- Jeg er ikke tilhænger af, at man tvinger nogen til noget, lød det fra Steen Nielsen, der flere gange fremhævede, at forskellighederne mellem kønnene skyldes prioriteringer. 

Opsang fra tidligere minister

Hans udmelding mødte kritik fra særligt en tilhører til arrangementet. Det var den tidligere socialdemokratiske arbejds-og ligestillingsminister Jytte Andersen, der spurgte ind til, hvorfor Steen Nielsen sidestillede barselsrettigheder til mænd med tvang:

- Du får det til at lyde som om, at når mændene skal på barselsorlov, er det tvang. Men så er det vel også tvang for kvinder?

Jytte Andersen, der op gennem 90’erne var en fremtrædende politiker under Nyrup-regeringen, fremhævede delt barselsorlov som en løftestang for ligestillingen.

- I vil gerne have arbejdsudbud og de veluddannede kvinders arbejdskraft, så brug dog denne løftestang, lød hendes opfordring til arbejdsgiverne.

Må prioritere arbejdet højere

Men Steen Nielsen stod fast på, at lovmæssige barselsrettigheder til fædre kun vil begrænse og skabe tvang.

Han tilføjede dog, at han håber, at flere af de veluddannede kvinder vil prioritere arbejdslivet.

For det vil ifølge han også skabe mere ligeløn: 

- Kvinder er næsten lige så erhvervsaktive som mænd og har højere uddannelse. Skal de have samme indkomst, kræver det, at flere kvinder prioriterer arbejdslivet højere, lød opfordringen fra Dansk Industri.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.