Thulesen udfordrer Corydon: Tør du møde mig i Dong-duel?

Finansministeren bryster sig af at have udvist politisk lederskab i forbindelse med salget af Dong-aktier til Goldman Sachs. DF-formand Kristian Thulesen Dahl udfordrer til en valgduel.
Finansminister Bjarne Corydon og DF-formand Kristian Thulesen Dahl mødtes på sidste års Folkemøde til en debat. Nu vil Thulesen Dahl have en valgdebat om Dong-salget.
Finansminister Bjarne Corydon og DF-formand Kristian Thulesen Dahl mødtes på sidste års Folkemøde til en debat. Nu vil Thulesen Dahl have en valgdebat om Dong-salget. Nils Meilvang/Scanpix

Salget af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har givet regeringen og finansminister Bjarne Corydon (S) mange ridser i lakken.

Men Corydon har på ingen måde fortrudt, forsikrede finansministeren torsdag i et interview med Ugebrevet A4. Tværtimod erklærede han sig "utrolig glad" for salget på trods af de politiske omkostninger for ham selv og regeringen.

- Her får man en sag, hvor det at tage hensyn til sin egen politiske bekvemmelighed, springe over hvor gærdet er lavest, skære i hjørnerne, tænke i medier og popularitet ligger i den ene vægtskål. Og så ligger hensynet til skatteydernes penge og arbejdspladser i den anden vægtskål.

- Der kræver det jo et eller andet sted politisk lederskab at vælge det rigtige i stedet for at vælge det forkerte, forklarede Corydon til Ugebrevet A4.

Thulesen: Klar til debat

Men hos både Dansk Folkeparti og Enhedslisten har man svært ved at få øje på finansministerens politiske lederskab i forbindelse med Dong-sagen.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl beskylder Corydon for at lægge et røgslør ud og udfordrer finansministeren til en valg-duel om Dong-salget.

- Corydon forsøger med rene overfladebetragtninger at lukke enhver diskussion om indholdet. Men jeg vil da gerne udfordre ham til en debat om indholdet i salgsaftalen med Goldman Sachs og om, hvorfor han ikke vil lægge alle oplysninger frem, siger DF-formanden til Avisen.dk.

Selv om Dansk Folkeparti i første omgang var en del af aftalen om frasalg af en ejerandel i Dong til Goldman Sachs, så vendte partiet sig efterfølgende imod aftalen.

Årsagen var, at Goldman Sachs havde fået udvidede veto-rettigheder over selskabet, og at det kom frem, at den amerikanske investeringsbank benyttede sig af skattely i forbindelse med handlen.

Derfor har DF-formanden heller ikke meget til overs for, at Bjarne Corydon fremhæver, at Dong efter frasalget til Goldman Sachs har tjent gode penge og skabt mange arbejdspladser og dermed været et godt aktiv for den danske stat, der fortsat ejer næsten 60 procent af energiselskabet.

- Hvis det er rigtigt, at der var et bud fra ATP, som matchede Goldman Sachs, som det forlyder i bogen "Det bedste bud", så ville det være et bedre tilbud for skatteyderne, fordi ATP ville betale skat i Danmark, siger Thulesen Dahl.

Enhedslisten: Corydon er dumstædig

Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix, har heller ikke stor fidus til finansministerens vurdering af sin egen indsats i forbindelse med Dong-salget.

- Jeg synes ikke, at Corydon på nogen måde har udvist politisk lederskab. Der er mere tale om dumstædighed fra ministerens side.

- Og jeg synes, at det er forstemmende, at han holder fast i, at han har truffet den rette beslutning, men samtidig fraholder Folketinget adgangen til helt afgørende oplysninger i sagen, siger Stine Brix.

Dermed henviser hun til, at finansministeren har afvist at lægge oplysninger frem til Folketingets Finansudvalg om de købstilbud, der blev afvist til fordel for tilbuddet fra Goldman Sachs.

- Det gør det nemt for ham at påstå, at han har udvist politisk lederskab, når vi ikke har nogen jordisk chance for at kontrollere, om den aftale, han lavede, nu også var den bedste for skatteyderne, siger Stine Brix.

Går ikke i glemmebogen efter valget

Både Stine Brix og Kristian Thulesen Dahl lover, at sagen ikke går i glemmebogen. Når folketingsvalget er overstået, så vil finansministeren - uanset om han hedder Bjarne Corydon eller noget andet - blive sat under pres for at aflevere alle dokumenter i sagen.

- Uanset hvem der vinder valget, så er det nødvendigt, at Folketingets Finansudvalg får mulighed for at efterkontrollere, om det holder vand, når Corydon siger, at salget skete til Goldman Sachs, fordi de gav det bedste tilbud, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han bakkes op af Stine Brix.

- Vil vi følge op på efter et valg, også hvis vi får en anden finansminister. Det er et principielt spørgsmål, om vi som Folketing skal have de oplysninger, der er nødvendige for at belyse en sag, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.