Synshæmmet sendt i arbejdsprøvning med lup

Næstved Kommune har nægtet førtidspension til næsten blind tidligere sosu-assistent. I stedet er hun sendt i arbejdsprøvning i en brugs, hvor hun skulle tjekke varernes udløbsdato med en lup, skriver Fagbladet 3F.
Næstved Kommune har nægtet førtidspension til næsten blind tidligere sosu-assistent. I stedet er hun sendt i arbejdsprøvning i en brugs, hvor hun skulle tjekke varernes udløbsdato med en lup.
Næstved Kommune har nægtet førtidspension til næsten blind tidligere sosu-assistent. I stedet er hun sendt i arbejdsprøvning i en brugs, hvor hun skulle tjekke varernes udløbsdato med en lup. Colourbox

56-årige Carol Rask lider af den sjældne bindevævssygdom pseudoxanthoma elasticum. Sygdommen går ud over hendes syn, giver knuder på kranspulsåren og i fingrene, dårligt blodomløb og store, kløende sår på ryggen. Carol Rask kan kun se en gråsløret masse for det venstre øje.

- Der er helt sort for det højre. Jeg bliver formentlig blind, siger hun.

I november 2014 slog sagsbehandleren i Næstved Kommune fast, at hendes "erhvervsevne er lig nul". Men rehabiliteringsteamet har sagt nej til at give Carol Rask førtidspension. I stedet er hun i et ressourceforløb, som betød, at hun kom i arbejdsprøvning, hvor hun måtte bruge lup for at tjekke udløbsdato på varerne.

- Et ressourceforløb er fint nok, hvis man ellers kunne tilbyde hende noget nyt. Men der er intet nyt i tilbuddet til Carol. Hun bliver bare parkeret på en ressourceydelse i et til to år. Det er en trist og grotesk sag, siger næstformand Anders Ellegaard, 3F Sydsjælland. En ressourceydelse er 10.849 kroner om måneden.

Formand for beskæftigelsesudvalget i Næstved Kommune Anette Brix (K) kender ikke den konkrete sag, men mener, at den rejser et stort dilemma.

- Jeg er forundret over, at hun har fået nej til førtidspension. Men kommunerne er forpligtede til at prøve alt for at bevare en tilknytning til arbejdsmarkedet. Det skylder vi borgerne. Jeg håber, at der kommer en hurtig afklaring af, hvad hun kan. Og om der er mulighed for at hjælpe hende, siger Anette Brix til Fagbladet 3F.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.