Sviner Johanne: Hvad vil det koste at leje dig en weekend?

Mange politikere bliver chikaneret på det groveste, og i det hele taget er tonen i debatten indimellem meget hård. Men hvorfor er det endt sådan?
Johanne Schmidt-Nielsen.
Johanne Schmidt-Nielsen. Thomas Lekfeldt/SCANPIX.

Du er sikkert stødt på det mange gange. Kommentarer i en debat på Facebook eller andre steder, hvor en bruger har skrevet noget virkelig krænkende, nedsættende eller andet om andre - bare fordi de ikke var enige.

Torsdag aften sætter DR2 fokus på den hårde tone i debatten, og det sker i programmet "Ti stille, kvinde".

En af dem der har haft det tæt inde på kroppen er Enhedslistens folketingsmedlem Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun har blandt andet modtaget følgende.

”Skam dig snottøs.” ”Glæder du dig til de kræver, at du skal have kønsdelene skåret af?” ”Må du dø af brystkræft og fissekræft.” ”Bid i puden skat, jeg kommer tørt ind.” ”Du har ikke rigtig styr på det, det er nok fordi du vil giftes med en kvinde.” ”Hold din kæft islam-kælne kælling.” ”Hvad vil det koste at leje dig en weekend?”.

- I mange år har min strategi bare været at ignorere det. Men jeg tror, det er nødvendigt, at vi taler om det. Der skal siges fra. Der skal siges fra højt. Og vi skal sige fra sammen. For hvis ikke vi siger fra, så bliver det ved, siger hun, og står altså frem i programmet torsdag aften - sammen med en stribe andre kvinder, der har været udsat for samme hårde tone.

Og faktisk er det nu blevet så normalt med disse chikanerier, at afsenderne står frem med fuldt navn via deres Facebook-profil.

- I dag ser man i langt højere grad, at man ikke gør det anonymt. Man ligger navn til på de forskellige platforme på nettet, siger professor og forsker i IT-etik ved Aalborg Universitet, Thomas Ploug, der også er medlem af Etisk Råd, til dr.dk.

- Jeg tror, den udvikling hænger sammen med, at vi har en kultur nu, hvor det er accepteret, at man udtrykker sig meget nedsættende på nettet om andre mennesker. Og jeg ser ikke nogen tegn på, at den kultur er ved at ændre sig, siger han.

Og den hårde tone er blevet så meget hverdag for mange, at de simpelthen nu ignorerer den.

- Efterhånden har jeg fået så hård hud, at jeg nærmest ikke registrerer dem. Men første gang, jeg læste en beskrivelse af, hvordan en voldtægt af mig ville foregå, blev jeg bange. Rigtig bange. Trods den hårde hud, synes jeg stadig, det er ubehageligt, fortæller Johanne Schmidt-Nielsen på sin Facebook-side.

Hvad mener du? Hvordan kommer vi disse chikanerier til livs - og hvordan oplever du dem til daglig på de sociale medier?

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.