Sundhedsplejersker ramt af babyboom: Vi har måttet udsætte besøg

Jordemødrene er ikke de eneste, som har været ramt af sommerens ekstraordinært mange fødsler. Også sundhedsplejerskerne har fået ekstra opgaver.
Sommerens babyboom har betydet, at sundhedsplejerskerne har været nødt til at udskyde besøg hos de nybagte forældre
Sommerens babyboom har betydet, at sundhedsplejerskerne har været nødt til at udskyde besøg hos de nybagte forældre Foto: Henning Bagger/Scanpix/arkiv

Der bliver født mange børn denne sommer, og det kan mærkes rundt om i sundhedssektoren.

Som Avisen.dk skriver i dag, så har sommerens babyboom øget arbejdspresset for landets jordemødre. Det samme gælder for landets sundhedsplejersker, som også har skulle løbe hurtigere denne sommer for at nå de mange ekstra opgaver.

- Fødselsboomet har i den grad smittet af på antallet af vores arbejdsopgaver. Sundhedsplejerskerne har virkelig løbet stærkt denne sommer for at kunne overholde anbefalingen om at komme på besøg på fjerde eller femte dagen efter fødslen, siger formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, Susanne Rank Lücke.

Hun peger på, at det er et problem, at man ikke kan sætte ind med ekstra sundhedsplejersketimer, når der er behov.

- Det er en udfordring for os, at hjælpen til ekstra bemanding først kan blive bevilget, når året er gået, og vi kan dokumentere, at der har været et stigende antal fødsler. Det er lidt ligesom at blive bagudbetalt i løn, og det hjælper jo ikke ret meget, hvis man er i akut pengemangel.

Har måttet udsætte besøg

Fordi der ikke har været ekstra hænder til rådighed, selvom arbejdsbyrden har været større end normalt, har sundhedsplejerskerne været nødt til at ændre på, hvornår det har været muligt at komme på besøg hos de nybagte forældre.

- Babyboomet har haft den konsekvens, at vi ikke har kunnet gøre alt, som vi plejer. F.eks. har vi udsat besøg, som normalt falder fire måneder efter fødslen, så de i stedet falder fem måneder efter fødslen. Hver gang sker det selvfølgelig efter aftale med det enkelte forældrepars accept og ud fra en faglig vurdering af, at det godt kan lade sig gøre i de enkelte tilfælde, siger Susanne Rank Lücke.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.