Stop skrækken: Brug mobilen hos tandlægen

En ny app kan hjælpe dig med at stå imod din tandlægeskræk, både når du sidder i tandlægestolen og derhjemme som forberedelse.
Den nye app "Cope it" kan både bruges af nervøse patienter og tandlægerne, så de i samarbejde kan bekæmpe tandlægeskrækken.
Den nye app "Cope it" kan både bruges af nervøse patienter og tandlægerne, så de i samarbejde kan bekæmpe tandlægeskrækken. Foto: BO TORNVIG/free

Bliver du nervøs, når du bestiller tid hos tandlægen, banker hjertet hurtigere, når du sidder i venteværelset eller får du koldsved, mens du ligger i tandlægestolen?

Du er langt fra den eneste. En ny undersøgelse viser, at fire ud af ti danskere er nervøse for at gå til tandlægen - og en ud af ti er direkte skrækslagne. Det skriver iværksættervirksomheden Cope it i en pressemeddelelse.

De har derfor lavet appen "Cope it" til at bekæmpe din tandlægeskræk. Den kan både bruges, når du sidder i venteværelset eller som forberedelse derhjemme.

- Appen er helt enkel og nem at bruge. Først får du en række spørgsmål, som skaber en personlig profil af dig - ud fra de udfordringer, du har. Herefter tilpasser systemet automatisk øvelserne til det, du er nervøs for, siger Esben Toftdahl Nielsen, direktør for Cope it.

Men det er ikke kun den nervøse patient, der kan downloade appen og forberede sig på tandlægebesøget. Også tandlægeklinikkerne kan have Cope it-systemet, så I sammen kan gennemgå øvelser og resultater.

- Løsningen gør, at jeg lettere kan identificere de patienter, der er utrygge og tage højde for det, siger tandlæge Jeanette Garner fra Tandlægehuset Humlebæk klinik.

Hendes klinik er en af de indtil videre 30 tandlægehuse, der bruger appen, som gratis kan downloades til iPhone i App Store eller på www.slutmedtandlægeskræk.dk, hvor du også kan læse mere om tandlægeskræk.


Gode råd mod tandlægeskræk fra Erik Friis-Hasché, der har forsket i tandlægeskræk ved Københavns Universitet:

- Vælg en tandlæge, som du har tillid til, og som arbejder særlig med patienter med tandlægeskræk.

- Forbered dig til tandlægebesøget med afspændingsøvelser. Musik under konsultationen kan også være en god idé.

- Vælg en tid om formiddagen, så du ikke skal være nervøs hele dagen.

- Lav en aftale inden konsultationen om, hvad det skal koste, og hvor meget det haster.

- Få tandlægen til at forklare, hvad der skal ske under behandlingen. Spørg altid, hvis der er noget, du er i tvivl om eller ikke forstår.

- Tal med tandlægen om, hvordan behandlingen kan blive så smertefri som muligt.

- Du kan bede tandlægen om et håndspejl, så du kan se, hvad der foregår.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.