Sluk skærmen: Så dårlige madvaner får du

Hvis du spiser foran skærmen, som størstedelen af danskerne gør jævnligt, risikerer du at miste koncentrationen om maden og spise for meget.
Især børn risikerer at blive overvægtige, hvis de ser for meget fjernsyn samtidig med, at de spiser deres måltider.
Især børn risikerer at blive overvægtige, hvis de ser for meget fjernsyn samtidig med, at de spiser deres måltider. Foto: Laurence Mouton/ALTOPRESS / MAXPPP

Slæber du tallerkenen med over i sofaen og tænder for tv'et, mens du spiser? Eller har du konstant en rullende finger på din smartphone og en gaffel i den anden?

Så er du langt fra den eneste. En undersøgelse fra Madkulturens Madindeks viser, at hver femte dansker spiser foran en skærm i alle ugens syv dage. Men det skal man passe på med.

- Når man spiser, mens man ser tv eller er optaget ved skærmen, er der mindre koncentration om selve måltidet. Derfor kan man komme til at spise for meget, fordi man ikke registrerer mæthedsfølelsen på samme måde, som hvis man ikke ser tv, siger Susanne Walter Johannessen, ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen, til Ritzau Fokus.

Især for børn kan det være farligt at dumpe ned i sofaen med en tallerken.

- Undersøgelser viser en stærk sammenhæng mellem børns tv-forbrug og overvægt, siger hun.

Hun forklarer, at børnene er udsat for reklamer for slik, fastfood og lignende, og det påvirker både familiens indkøbsvaner og børnene, der spiser flere fede og søde mellemmåltider, mens de ser tv.

Jo flere personer, der er i husstanden, desto mindre tid bruger vi foran skærmen. Omvendt sidder singlerne eller de, der bor alene, længst tid foran skærmen - i gennemsnit knap fem dage om ugen. Og det er netop ensomheden, der får os til at tænde for fjernsynsknappen.

- Det handler om selskabet og fællesskabet omkring måltidet. Måltidet er ikke bare noget, man spiser, men er ofte noget fællesskabsstiftende, siger Jon Fuglsang, madsociolog og lektor på Metropol, til Ritzau Fokus.

Han råder dig til, uanset om du bor alene eller ej, at slukke for skærmen de fleste aftener. En gang imellem kan tv'et være en god idé, hvis du er træt eller ikke kan overskue en middagssamtale, men han synes ikke, at det bør være mere end én dag om ugen.

Normen skal ifølge ham i stedet være, at man så vidt muligt spiser med andre.

- Der er kommet meget mere fokus på det at spise sammen. Det er vigtigt i forhold til at opretholde familien, mødes over flere generationer og have et fælles sprog, siger han.

Han tilføjer, at når man spiser med andre, tvinges man automatisk til at tænke mindre på sig selv og have mere opmærksomhed på de andres behov. På den måde har måltiderne en opdragende effekt, mener han.


Fakta: Om danskernes skærmvaner og måltider

- Hver femte dansker spiser i selskab med en skærm - mobil, tablet eller tv - alle ugens syv dage. I gennemsnit spiser danskerne foran skærmen tre dage om ugen.

- Personer, der bor alene, spiser foran fjernsynet 4,7 dage om ugen, mens dem, der bor to sammen i gennemsnit har fjernsynet med til bords knap tre dage om ugen. Er der tre eller flere i husstanden er tallet 1,62 dage om ugen.

- 89 procent af de danskere, der bor flere sammen, spiser aftensmad sammen mindst fem dage om ugen. Det udelukker dog ikke skærmkiggeriet.

Kilde: Madkulturens Madindeks 2014

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.