Skattesmæk skræmmer prostituerede fra at søge hjælp

- Hvis jeg nu fik et skattesmæk, så kunne det jo tvinge mig til at gå ud i prostitution igen, siger 53-årige Susanne fra Aalborg.
Ifølge Marie Louise Løvengreen, der er udviklingschef hos KFUK's Sociale Arbejde, holder frygten for en stor skatte-regning mange prostituerede fra at søge hjælp.
Ifølge Marie Louise Løvengreen, der er udviklingschef hos KFUK's Sociale Arbejde, holder frygten for en stor skatte-regning mange prostituerede fra at søge hjælp. Foto: Annett Bruhn/arkiv/Scanpix

Frygten for et skattesmæk afholder prostituerede fra at søge hjælp til at kvitte sexbranchen.

Det siger KFUK's Sociale Arbejde, der blandt andet driver rådgivningscenteret Reden i Aalborg, til DR Nordjylland.

- Jeg var specielt bange for, at SKAT skulle komme efter mig, når de fik at vide, at jeg havde tjent penge på prostitution uden at betale SKAT og samtidig var på kontanthjælp, siger 53-årige Susanne fra Aalborg, der ellers ønsker at være anonym.

Hun forsøgte for syv år siden at få hjælp fra sin socialrådgiver til at komme væk fra branchen, men fik i første omgang kolde fødder, da der var udsigt til et økonomisk efterspil.

Ifølge Marie Louise Løvengreen, der er udviklingschef hos KFUK's Sociale Arbejde, holder frygten for en stor regning mange prostituerede fra at søge hjælp.

- Det værst tænkelige scenarie for dem er i virkeligheden, at de får en dom for socialt bedrageri. Måske har de haft et misbrug, og så har de haft behov for at tjene langt flere penge end kontanthjælpen kunne dække, siger Marie Louise Løvengreen.

For 53-årige Susanne fra Aalborg var det et brændende ønske at forlade prostitutionen.

- Det var simpelthen ikke et liv, der var værdigt at leve. Det var meget nedværdigende, og jeg oplevede tit, at mine grænser blev overskredet i forhold til, hvad vi havde aftalt, siger hun.

Det var dog svært for hende at overskue hvilke skridt, hun skulle tage for at komme ud af sexbranchen. Hvis hun altså ikke skulle blive dømt for den manglende skatte-indbetaling.

- Hvis jeg nu fik et skattesmæk, så kunne det jo tvinge mig til at gå ud i prostitution igen, siger Susanne.

Behovet for et liv uden for prostitution overvandt dog med tiden frygten. Susanne kontaktede sin rådgiver. Og til hendes lettelse valgte han at se bort fra hendes ekstraindkomst.

- Jeg fik blandt andet samtaler med en psykolog, og både min læge og min sagsbehandler var med til et møde om mine problemer, siger den nu tidligere prostituerede til DR Nordjylland.

Susanne arbejder i dag som frivillig i et rådgivningscenter, hvor hun hjælper andre prostituerede med at forlade branchen.

- Min fremtid ser super lys ud. Jeg er glad for det, jeg laver og kunne ikke være mere tilfreds, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.