250.000 færre har fået skattesmæk

Antallet af danskere med restskat er faldet med en kvart million, viser nye tal fra Skat. Færre skyder skævt efter rentefald, siger økonom.
Skat har i de seneste år lanceret tiltag, der især skulle få boligejere med ændrede renteudgifter til at ramme rigtigt i skatteregnskabet.
Skat har i de seneste år lanceret tiltag, der især skulle få boligejere med ændrede renteudgifter til at ramme rigtigt i skatteregnskabet. Foto: Colourbox/free

Synet af røde tal og krav om efterbetaling har mødt markant færre danskere efter det seneste skatteår.

950.000 danskere har restskat i årsopgørelsen for 2014. Og det er et fald på en kvart million i forhold til året før, hvor 1,2 millioner danskere havde betalt for lidt i skat.

Det viser endnu ikke offentliggjorte tal, som Nyhedsbureauet Newspaq er i besiddelse af, og som Skat har bekræftet.

Privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank peger på, at færre boligejere opnåede en lavere rente på deres realkreditlån 2014 i forhold til året før.

Dermed kan det være lykkedes for flere danskere at ramme rigtigt i skatteregnskabet for det forgangne år - eller endda at få penge tilbage i skat.

- Modsat tidligere år, hvor især en hel del danskere med flekslån fik en lavere rente, var der i 2014 ikke voldsomt mange, der fik en lavere rente. Det kan være en del af forklaringen, vurderer han.

Forrige år lancerede Skat tiltaget 'Skat i balance', hvor 982.000 skatteborgere modtog et autoforskud med en række ændringsforslag til forskudsopgørelsen, efter Skat havde registreret ændringer i den enkelte borgers økonomiske forhold.

Tiltaget skulle ifølge Skat kunne reducere restskatterne med op til tre milliarder kroner i løbet af få år. Og det er formentlig en væsentlig del af forklaringen på de færre skyldnere efter det seneste skatteår, lyder det fra Las Olsen.

- Skat har selv gjort rigtig meget for at få forskudsregistreringerne til at blive mere præcise. Man prøver at automatisere så meget som muligt, hvilket skulle hjælpe til at få fanget de situationer, hvor der er brug for at ændre forskudsregistreringen.

På Christiansborg glæder Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen sig over det faldende antal skatteborgere med restskat. Også han vurderer, at det skyldes større opmærksomhed på boligejernes skatteregnskaber.

- Der har været meget fokus på, at boligejere med rentetilpasningslån skulle huske at rette det i deres selvangivelse, når renteudgifterne faldt, så de kunne undgå at få et skattesmæk. Det tror jeg, folk har taget til sig. Og jo mere præcist, folk rammer, jo bedre, siger han.

Nyhedsbureauet Newspaq har forsøgt at indhente en kommentar fra skatteminister Benny Engelbrecht (S). Men han er i øjeblikket på påskeferie og ikke til at træffe.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.