Sådan slipper du for telefonsælgerne

Telefonsalg er med enkelte undtagelser ulovligt i Danmark, og det kan du med god samvittighed minde sælgeren om.
- Du kan roligt sige til telefonsælgeren, at du ikke har lyst til at blive kontaktet. Så skal det pågældende firma respektere dit ønske og fjerne dig fra deres liste, lyder det fra Forbrugerombudsmanden.
- Du kan roligt sige til telefonsælgeren, at du ikke har lyst til at blive kontaktet. Så skal det pågældende firma respektere dit ønske og fjerne dig fra deres liste, lyder det fra Forbrugerombudsmanden. Foto: Monkey Business Images/Colourbox/free

Du har lige sat dig til bords med familien, og så ringer telefonen. Du overvejer, om du overhovedet gider løfte røret, af frygt for at det er en telefonsælger. Og det er det.

- Du kan roligt sige til telefonsælgeren, at du ikke har lyst til at blive kontaktet. Så skal det pågældende firma respektere det og fjerne dig fra deres liste, udtaler Uffe Jespersen til Ritzau Fokus. Uffe Jespersen er chefkonsulent hos Forbrugerombudsmanden.

Hvis du undrer dig over, at der er så mange telefonsælgere, der ringer dig op, så undrer du dig med god grund. Det er nemlig grundlæggende ulovligt at ringe privatpersoner op, med mindre du selv har bedt om at blive kontaktet af det pågældende firma.

- Vi får en del klager fra folk. Ofte skyldes det, at de måske har deltaget i en eller anden konkurrence eller kampagne på nettet, hvor de så ikke lige har tjekket de vilkår, der står med småt. Og sådan er de kommet til at give samtykke til at blive kontaktet, forklarer chefkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, Uffe Jespersen.

Hvis du helt vil slippe for telefonsælgere, så kan du tilmelde dig den såkaldte Robinsonliste hos Folkeregisteret, som skal gøre dig "usynlig" for virksomheder, der ønsker at ringe dig op.

Hvis du alligevel bliver kontaktet, så kan du gå videre med din klage til Forbrugerombudsmanden.

"En erhvervsdrivende må ikke rette henvendelse til nogen ved brug af elektronisk post, et automatisk opkaldssystem eller telefax med henblik på afsætning af varer, fast ejendom og andre formuegoder samt arbejds- og tjenesteydelser, med mindre den pågældende forudgående har anmodet om det."

Sådan lyder det ordret i Markedsføringsloven.

"Erhvervsdrivende omfattet af denne lov skal udvise god markedsføringsskik under hensyntagen til forbrugerne, erhvervsdrivende og almene samfundsinteresser."

Hvis du alligevel kommer til at give samtykke til en virksomhed om, at de må kontakte dig, så vil denne erklæring veje tungere end din status på Robinsonlisten. Og så må telefonsælgeren igen fortsætte med at ringe til dig, indtil du igen pænt beder ham om at lade være.

Sådan er reglerne om telefonsalg:

1. Telefonsalg er grundlæggende ikke tilladt i Danmark, med mindre du selv har givet samtykke til at blive ringet op. Eller hvis du allerede har været kunde hos en virksomhed, som du har givet lov til at vende tilbage med nye tilbud.

2. Du kan altid sige til en telefonsælger, at du ikke har lyst til at blive ringet op fremover. Det skal firmaet respektere.

3. Selv om du allerede har givet samtykke til at blive ringet op, så kan du altid fortryde og bede om at blive fjernet fra deres opkaldsliste.

4. Du har altid 14 dages fortrydelsesret, hvis du siger ja til noget over telefonen. Eksempelvis et avisabonnement.

5. Disse telefonsælgere må dog gerne kontakte dig: Blade- og avisabonnementer, bøger, forsikringer, abonnement på sygetransport og redningstjenester.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og retsinformation.dk.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.