OK 2015

Så meget får akademikerne i ny OK-aftale

Akademikere i kommunerne kan se frem til højere pensionsbidrag og nye projekter om mobilitet og jobskabelse.
- Jobmarkedet har været fastfrosset i lang tid på grund af den økonomiske krise, og derfor er det glimrende, vi har fået sat fokus på det i vores aftale, siger Lars Qvistgaard i en pressemeddelelse.
- Jobmarkedet har været fastfrosset i lang tid på grund af den økonomiske krise, og derfor er det glimrende, vi har fået sat fokus på det i vores aftale, siger Lars Qvistgaard i en pressemeddelelse. Sigrid Nygaard/Scanpix

Højere pensionsbidrag og initiativer, der skal fremme mikromobilitet og jobskabelse.

Det er en del af den nye overenskomst mellem 40.000 kommunalt ansatte akademikere og Kommunernes Landsforening (KL), der netop er faldet på plads.

Pensionsbidraget bliver forhøjet med 0,47 procent til i alt 18,29 procent med virkning fra 1. april 2016. Flere stigninger følger i de kommende år. Som akademiker vil du dog også få mulighed for at få stigningen udbetalt som løn.

Kendskab til job i yderkommuner

Et helt nyt jobskabelsesprojekt vil have fokus på mulighederne for langsigtede akademikerstillinger i land- og yderkommunerne. Et af målene med projektet er, at nyuddannede akademikere skal have mere kendskab til, hvilke job- og karrieremuligheder der er i de forskellige kommuner. Det glæder Lars Qvistgaard, formand for Djøfs Overenskomstforening, der har forhandlet sammen med fagforeningen Akademikerne.

- Jobmarkedet har været fastfrosset i lang tid på grund af den økonomiske krise, og derfor er det glimrende, vi har fået sat fokus på det i vores aftale, siger Lars Qvistgaard i en pressemeddelelse.

Et andet nyt projekt om mikromobilitet skal klarlægge, hvordan man kan skabe korte jobskift mellem den private og offentlige sektor, og hvordan de kommunale arbejdsgivere kan bruge jobmobiliteten som kompetenceudvikling.

Ønsket længe

- Mere mobilitet mellem det offentlige og private område har længe ligget os på sinde. For skift af job og opgaver giver et kompetenceløft og er til fordel for både den enkelte medarbejder, arbejdspladsen og samfundet. Det vil projekterne være med til at sætte skub i, siger Lars Qvistgaard.

Derudover blev der i forliget mellem KL og Forhandlingsfælleskabet blandt andet landet aftaler om generelle lønstigninger på 4,81 procent, indsats for bedre psykisk arbejdsmiljø og mere barsel til fædre.

Der blev også sat 0,4 procent af til særlige vilkår på akademikerområdet. Og det er altså disse midler, der nu er forhandlet på plads.

Akademikerne sikrede sig også et projekt om lokal løndannelse og en forsøgsordning med fleksible forhandlingsregler.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.