Taxikrig

S-profil om Joachim B: Han opfordrer til lovbrud

Joachim B. Olsen opfordrer indirekte til at bryde loven, når han roser Uber til skyerne. Det mener Socialdemokratiet og taxi-vognmændene. Justitsminister Søren Pind bliver inddraget i kritikken.
Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance kritiseres kraftigt for som medlem af Folketinget at hylde Uber og indirekte opfordre til lovbrud.
Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance kritiseres kraftigt for som medlem af Folketinget at hylde Uber og indirekte opfordre til lovbrud. Fotos: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen og arkiv

Det ligner ikke noget, at politikeren Joachim B. Olsen (LA) som medlem af Folketinget hylder kørselstjenesten Uber. Han er på den måde med til at opfordre folk til at gøre noget ulovligt, mener den tidligere transportminister Magnus Heunicke (S).

- Joachim B. Olsen har ligesom alle andre lov til at have sin politiske holdning til Uber. Men det ligner ikke noget som folketingsmedlem at opfordre til at bryde dansk lovgivning, siger Magnus Heunicke til Avisen.dk.

Heunicke peger på et opslag på Facebook, hvor Joachim B. Olsen for nyligt roste en chauffør fra Uber og blandt andet skrev 'Endnu en rigtig god oplevelse med Uber her til aften'.

- Seks Uber-chauffører er blevet dømt for priatkørsel i byretten. Så undrer det mig meget, at Joachim B. Olsen går ud og sender et signal om, at det er helt ok at arbejde som chauffør for Uber. Vælger nogle at gøre det, risikerer de at få bøder, hvis politiet stopper dem, siger Magnus Heunicke.

Joachim B.'s opslag på Facebook
Joachim B. Olsens opslag på Facebook 31. oktober. Opslaget gav 837 reaktioner. Heraf 751 'likes', 33 'vild med', 28 'HaHa', 22 'vred' og 3 'Ked af'.

Søren Pind bliver inddraget

Joachim B. Olsens Facebook-opslag rammer de almindelige taxi-chauffører som en våd klud i ansigtet, synes Magnus Heunicke. 

- Opslaget er en provokation over for alle dem, der passer deres lovlige arbejde som taxi-chauffører eller lastbilchauffører. De bliver jo presset, hvis de skal konkurrere mod Uber-chaufførerne, hvor vi hører om mange problemer med manglende betaling af skat og forsikringer, siger Magnus Heunicke. 

Han har nu i Folketinget stillet et spørgsmål til justitsminister Søren Pind (V). Ministeren skal svare på, om han finder "det problematisk, at et folketingsmedlem fortsat benytter sig af kørsel via Uber og tilmed reklamerer med det på sociale medier". 

Taxi Råd: Meget provokerende

Hos vognmændene i branche-organisationen Dansk Taxi Råd er man provokeret af Joachim B. Olsens fremfærd, fortæller direktør Trine Wollenberg fra rådet.

- Det er fair som Joachim B. Olsen at have en holdning om, at taxi-markedet skal liberaliseres helt og arbejde på det politisk.

- Men det er meget provokerende, når han som folketingsmedlem sender et signal om, at det er ligegyldigt, om man overholder lovene. Det er en hån mod alle vognmænd og taxi-chauffører, som forsøger at leve op til lovkravene på taxi-området, siger Trine Wollenberg.

Hun vil have Joachim B. Olsen til at indstille al brug af Uber. 

- Det er simpelthen moralsk forkert af Joachim B. Olsen at bruge sig selv som reklamesøjle  for Uber, når nu seks Uber-chauffører er dømt, mener Trine Wollenberg. 

Ekspert: Sender kraftigt signal 

Det ligger lige til højrebenet for Joachim B. Olsen at bruge Uber politisk. Det vurderer Klaus Kjøller, som er lektor og kommunikations-forsker ved Københavns Universitet.

- Uber er oplagt for Liberal Alliance at profilere sig på. Og så længe Uber som selskab ikke er dømt ulovlig, må Joachim B. Olsen være i sin gode ret til at fremhæve selskabet og dets chauffører, siger Klaus Kjøller og fortsætter:

- Liberal Alliance kan bruge Uber til at vise, at man støtter privat initiativ, nyskabende moderne teknologi og et firma, der kan erobre markedsdele fra den etablerede taxi-branche.

Men andre end Liberal Alliance kan også vinde på en debat om Uber.  

- Både for Liberal Alliance og Socialdemokratiet er der stemmer at hente i Uber. Begge kan nemlig signalere, hvad det er for nogle værdier, de står for, lyder det fra forskeren. 

Joachim B. Olsen ønsker ikke at kommentere sagen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.