Ordførerne gør status

S-profil gør status: Desværre holdt DF og regeringen fast i kontanthjælpsloftet

Det største nederlag i folketingsåret, der er gået, er, at uligheden vil stige grundet blandt andet kontanthjælpsloftet, siger Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn.
Kontanthjælpsloftet var et nederlag, mens det nye dagpengesystem er mere trygt for den enkelte arbejdsløse, mener Leif Lahn (S).
Kontanthjælpsloftet var et nederlag, mens det nye dagpengesystem er mere trygt for den enkelte arbejdsløse, mener Leif Lahn (S). Foto: Scanpix arkiv

Et folketingsår er snart gået, og politikerne gør status. Hvad gik godt, og hvad gik dårligt? 

På det arbejdsmarkedspolitiske område har det været et år, hvor dagpengereform og ressourceforløb har fyldt meget.

Avisen.dk har spurgt partiernes beskæftigelsesordførere om deres op- og nedture i arbejdet med at skabe de politiske rammer for et godt arbejdsmarked. 

Leif Lahn fra Socialdemokraterne:  

Hvilke sager inden for arbejdsmarkedsområdet har fyldt mest eller været vigtigst for dig i år? 

- Det første er den nye dagpengereform. Det er lykkedes os at skabe et bedre dagpengesystem, et mere fleksibelt og langt mere trygt dagpengesystem for den enkelte arbejdsløse. Ikke nok med det, så lykkedes det os at lave et bredt forlig, som man kan regne med i en tid fremover og ikke kun frem til næste valg. En dagpengereform, som er langt bedre, end den reform som Venstre og Dansk Folkeparti lavede i 2010.

- Det andet er kampen mod regeringens og Dansk Folkeparties ønske om at ramme især enlige kontanthjælpsmodtagere og personer med nedsat arbejdsevne på deres pengepung, via kontanthjælpsloftet. Desværre holdt V og DF fast, selvom de lovede meget andet i valgkampen, og vi derfor igen vil se en øget ulighed.

Hvad har været den største sejr for dig og dit parti?

- I den nye dagpengereform lykkedes det os at få indført ekstra 300. mio. kr. til et bedre og mere trygt dagpengesystem.

- En anden af de store sejre for vores parti er vel også den gode udvikling i et øget antal af folk der er kommet i arbejde og dermed også færre arbejdsløse. Det er lykkedes at få flere unge fra kontanthjælp og i uddannelse, og flere mennesker i fleksjob. Dette vil regeringen sikkert gerne tage skylden for, men det skyldes bestemt den gode kurs vi lagde, da vi var i regering og som nu bærer frugt.

Hvad har været det største nederlag? 

- Hvis jeg skal vælge et nederlag, vil det ikke kun være et nederlag for os, men for hele samfundet. Uligheden vil stige grundet kontanthjælpsloftet, og besparelser på uddannelse vil betyde, at flere unge mennesker ikke vil få den uddannelse, som netop vil give dem den chance, som alle har fortjent. Det har vi ikke fået forhindret, og det gør mig oprigtigt ked af det. Men man må jo bare konstatere, at vi jo så det samme mønster i nullerne, da vi sidst havde en borgerlig regering.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.