S: Lad fængselsbetjente overtage politiopgaver

Hvis det står til Socialdemokraterne, skal fængselsbetjentene overtage flere af politiets opgaver i forsøget på at afhjælpe det hårdt pressede danske politi.
Socialdemokraterne foreslår nu, at fængselsbetjentene overtager flere opgaver fra politiet,
Socialdemokraterne foreslår nu, at fængselsbetjentene overtager flere opgaver fra politiet, Foto: Scanpix

Det kan aflaste et hårdt presset politi, hvis fængselsbetjente overtager en række opgaver, lyder det.

Mens det danske politi i en længere periode har været under hårdt pres, blandt andet på grund af det forhøjede beredskab efter terrorangrebet i februar, står det anderledes til for landets fængselsbetjente.

Der er færre kriminelle i fængslerne, end der har været længe, og dermed har fængselsbetjentene mindre at lave end tidligere.

Nu skal fængselsbetjente overtage flere opgaver fra politiet, lyder logikken derfor hos Socialdemokraterne.

De kan blandt andet overtage opgaver som transport af indsatte fra fængsler til retssager, hjemsendelse af kriminelle udlændinge og tjansen med at sidde i politiets fotovogne.

- Fordelen er, at vi aflaster vores politi, så de kan bruge kræfterne på at opklare kriminalitet og på at være til stede på gaderne, siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen til DR Nyheder.

- Så kan vi lade Kriminalforsorgens betjente lave kørselsopgaver, ledsage kriminelle udlændinge ud af landet og andre opgaver, som ikke nødvendigvis kræver en politibetjent, siger hun.

Socialdemokraterne vil lægge forslaget på bordet, når der inden for nogle uger tages hul på de forestående forhandlinger om et nyt politiforlig.

I Fængselsforbundet, som organiserer fængselsbetjente i Danmark, er man meget positiv over for det socialdemokratiske forslag.

Det er "en rigtig god ide", lyder det fra forbundsformand Kim Østerbye, som for nylig selv har foreslået at lade fængselsbetjente sidde i politiets fotovogne. Derudover står fængselsbetjente allerede for nogle fangetransporter i visse dele af landet.

Hos Politiforbundet har man allerede afvist forslaget om at lade fængselsbetjente sidde i politiets fotovogne, men formand Claus Oxfeldt er til gengæld positiv over for at lade endnu flere kørselsopgaver overgå fra politiet til landets fængselsbetjente.

- Det kunne måske godt give meget god mening, siger Claus Oxfeldt.

- Det er sådan i dag, at fængselsvæsenet allerede tager sig af alle andre transporter af fanger. Det er jo kun fordi, at der ikke er faldet dom, at det stadig er en politiopgave. Så det lyder bestemt ikke helt tåbeligt, siger han.

Politiforbundsformanden mener dog ikke, at man skal lade fængselsbetjente overtage opgaver med såkaldt politimyndighed, hvor der eksempelvis skal udskrives bøder til borgere, der har kørt for stærkt, eller vidne i retten på vegne af politiet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.