S-borgmester: "Regeringen tog os med bukserne nede"

Men denne gang går kommunerne ikke med til regeringens omprioriteringsbidrag, mener Ballerups borgmester Jesper Würtzen (S).
Ballerups borgmester, Jesper Würtzen, mener ikke, kommunernes penge skal gå til skattelettelser, men til velfærd.
Ballerups borgmester, Jesper Würtzen, mener ikke, kommunernes penge skal gå til skattelettelser, men til velfærd. Foto: Kenn Thomsen/Scanpix

Da kommunerne sidste år lavede en aftale med regeringen om økonomien for 2016, gik de med til det såkaldte omprioriteringsbidrag. Det kommer i år til at koste kommunerne en halv milliard kroner.

Men det vil ikke gentage sig, når kommunerne til juni skal lægge arm med regeringen om økonomien for 2017. Sådan lyder det fra Ballerups socialdemokratiske borgmester, Jesper Würtzen.

- Sidste år blev vi tager med bukserne nede, men nu ved vi, hvad regeringen er ude på, og derfor er vi helt klar til de her forhandlinger, siger han til Avisen.dk.

I Ballerup Kommune skal de spare 25 millioner kroner på grund af omprioriteringsbidraget. Det svarer rundt regnet til 70 hjemmehjælpere eller skolelærere, forklarer Jesper Würtzen.

- Det kommer til at påvirke den kommunale service, som borgerne oplever. Vores økonomi er i forvejen presset af flere ældre og flygtninge, så vi har brug for flere penge, ikke færre, siger han.

Kommunerne siger fra

Jesper Würtzen er langt fra den eneste borgmester, der er utilfreds med omprioriteringsbidraget. Faktisk mener 59 ud af de 63 borgmestre, der har svaret på spørgsmål om omprioriteringsbidraget, at det vil gå ud over den borgernære velfærd.

I morgen, torsdag, mødes alle borgmestrene til Kommunalpolitisk Topmøde i Aaborg, og her skal de blandt andet diskutere omprioriteringsbidraget. Frederikshavns borgmester har foreslået, at KL's bestyrelse ikke skal indgå en økonomiaftale med regeringen, hvis omprioriteringsbidraget kommer med igen i år.

Og det forslag stemmer Jesper Würtzen gerne for.

- Jeg vil klart opfordre KL's bestyrelse til ikke at gå med til omprioriteringsbidraget. Kommunernes penge skal gå til velfærd, ikke til skattelettelser, så de rige kan få billigere Porcher, siger han.

Regeringen kommer dog ikke til at opgive omprioriteringsbidraget uden kamp. Løkke og Co. har allerede skrevet ind i finansloven for 2016, at kommunerne i 2017 og frem skal spare én procent om året.

Så det vil være regeringens udgangspunkt for at forhandle økonomiaftale med kommunerne til juni, forklarer kommunalforsker Kurt Houlberg fra KORA.

- Regeringen har en interesse i at udlægge det som om, det allerede er besluttet, at kommunerne skal bidrage med én procent hvert år. Men selvom det er skrevet ind i finansloven, er det ikke mere bindende, end at man kan ændre det, når man vedtager finansloven for 2017, siger han.

Sagen kort:

I 2016 gik KL med til at aflevere 2,4 milliarder kroner i omprioriteringsbidrag, men under den forudsætning, at de fik 1,9 milliarder igen. Det har de blandt andet fået i form af den såkaldte 'værdighedsmilliard', som er øremærket ældre.

Regeringen udspil er, at kommunerne fremover skal spare én procent hvert år fra 2017, så det har de skrevet ind i finansloven for 2016. Det er dog ikke klart, om kommunerne får nogle af de penge tilbage.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.