Rentefald: Boligejerne afdrager mere

En analyse fra Nykredit viser, at afdragene på danskernes boliggæld er steget i takt med de lavere renter.
En analyse fra Nykredit viser, at danskerne afdrager mere og mere på deres boliggæld i takt med at renterne falder.
En analyse fra Nykredit viser, at danskerne afdrager mere og mere på deres boliggæld i takt med at renterne falder. Foto: OLE FREDERIKSEN/POLFOTO

De lave renter har givet danske boligejere lige godt en milliard mere mellem hænderne i løbet af det seneste år, men pengene er ikke blevet klattet op.

Det viser en analyse, som Nykredit har foretaget, og som viser, at flekslånernes rentebesparelse i høj grad er blevet brugt til at afdrage yderligere på gælden, samtidig med at en del har omlagt til fastforrentede lån.

I 2013 betalte danske boligejere 35,5 milliarder kroner i renter på realkredit- og boliglån.

Sidste år var det tal svundet ind til 34,4 milliarder kroner, og det efterlader altså 1,1 milliarder kroner i sparede renteudgifter.

Til gengæld er afdragene samtidig vokset næsten tilsvarende fra 25 milliarder kroner til 26 milliarder kroner, og derfor blev der altså kun 100 millioner kroner tilbage til øget forbrug.

Det kan også forklare, hvorfor det stadig kniber med at få sparket gang i privatforbruget. Alligevel mener Nykredit, at de lave renter kan hjælpe økonomien på vej.

Boligpriserne er nemlig steget som følge af renteniveauet, og dermed er friværdierne rundt omkring også øget.

- Stigende friværdier øger mulighederne for lånoptagelse og kan således tilskynde øget privatforbrug.

- Samtidig forbedrer de optimismen blandt boligejerne, som bruger en større andel af deres indkomst til forbrug frem for opsparing og konsolidering, hedder det i analysen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.