Ramt af åreknuder? Det kan du gøre ved dem

Rigtig mange mennesker er generet af åreknuder og generne, de medfører.
Øv, de er trælse - åreknuderne. Og desværre er de arvelige.
Øv, de er trælse - åreknuderne. Og desværre er de arvelige. Foto: SCANPIX arkiv

Aaah! Sommer, sol, strand – og bare ben. Og dog. Måske bringer sidstnævnte ikke altid »ahh«-følelsen op i alle kvinder, for sol og varme er ensbetydende med shorts, badedragt og korte kjoler – og dermed, at omverdenen kan se de skæmmende åreknuder, som det anslås, ca. 30 pct. af befolkningen – flest kvinder – er i besiddelse af.

Og ja, åreknuder kan være ganske irriterende – ikke mindst kosmetisk. Varicer – som de hedder på latin – er snoede, udposede og synlige overfladiske blodårer på ca. 3-4 mm i diameter, der i langt de fleste tilfælde udgår fra lysken og hos færre fra knæhasen og nedad.

Har du kun åreknuder i mindre grad, vil du sjældent opleve fysiske gener, men tiltager åreknuderne, kan der opstå en tyngde- og træthedsfornemmelse i benene, især hvis du har stået op i længere tid, eller det er sidst på dagen.

Få du eksperternes bud på: Det kan du selv gøre ved åreknuder

Generne er afgørende

Uanset om du holder dig slank, dyrker motion, laver særlige øvelser og spiser sundt, så undgår du højst sandsynligt ikke de forhadte åreknuder, hvis du er arveligt disponeret for at få dem.

Lene Jørgensen er sygeplejerske på Center for Åreknuder, som er en del af Kirurgisk Center Møn, og i følge hende skal man »vælge gode gener«, hvis man vil undgå åreknuder.

– I centeret ser vi alle aldre og kropstyper. Høje, lave, tykke, tynde, dem på 18 og dem på 84 år. Det er ikke kun overvægtige, der får dem. Dog tyder det på, at der er lidt forhøjet risiko for at få åreknuder, hvis man er stærkt overvægtig, ligesom gravide også får dem lidt hyppigere end andre, faktisk er det op mod en tredjedel, der får dem.

– Men primært fødes man med anlæg for at få åreknuder, så kig på dine forældre og bedsteforældre – det vil give dig et godt pejlemærke på, om du er i risikozonen, påpeger Lene Jørgensen og forklarer, hvad åreknuder skyldes.

– Vener er blodkar, der fører blod fra kroppens væv tilbage til hjertet. Det sker ved, at venepumpen bliver aktiveret, når man bevæger læg- og fodmusklerne, og sørger for, at blodet kun løber denne ene vej, altså op mod hjertet.

– Når man ikke bevæger sig, sørger nogle klapper i venerne for, at blodet ikke løber baglæns og sætter sig nede i benet igen. Men hvis disse klapper bliver utætte eller ødelagte, stiger trykket i venerne, de bliver dermed udvidede og kan blive til åreknuder.

Her er 7 klassiske symptomer på overgangsalderen: Læs om dem på Søndag.dk

Støtte eller operation?

Der findes to slags åreknuder: De primære åreknuder, der som nævnt er arveligt betingede og skyldes, at klapperne ikke fungerer. De sekundære åreknuder ses oftest efter en blodprop i benet og skyldes, at veneklapperne i de dybe årer er blevet ødelagt.

Som nævnt er der ikke altid fysiske gener forbundet med de primære åreknuder. Dog fortæller Lene Jørgensen, at flere af de klienter, der henvender sig i Center for Åreknuder, melder om en tyngdefornemmelse i benene, natlige kramper og uro, der ødelægger nattesøvnen, misfarvede og hævede ben, ligesom bensår også nævnes som en gene ved svære åreknuder.

Se også:

– Det er meget forskelligt fra person til person, hvornår de kommer hos os. Mange kan ikke lide at gå i shorts og vise deres ben, men har ingen gener, her er åreknuderne en belastning rent kosmetisk, andre har smerter, før de kommer til os for at få hjælp. Heldigvis kan der tilbydes flere forskellige behandlinger alle med det formål at fjerne selve åreknuderne, men også at fjerne eller ødelægge de dårlige klapper, der har forårsaget åreknuderne.

– Generelt er det dog en god idé at bruge støttestrømper, også kaldet kompressionsstrømper, især hvis man har et opretstående eller stillesiddende arbejde. Strømperne hjælper muskelpumpen i benene med at føre blodet tilbage til hjertet, men de fjerner ikke åreknuderne, selv om symptomerne bliver lindret. Venepumpeøvelser kan også anbefales, siger Lene Jørgensen.

Ved en undersøgelse hos lægen vil åreknuderne blive ultralydsundersøgt, da denne tydeligt kan vise, hvor et evt. kirurgisk indgreb er nødvendigt.

Christina Forsberg, SØNDAG, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.