Poul og Nulle på det kongelige

Den mest rædselsfulde julekalender nogensinde bliver nu opført på selveste det Kongelige Teater. ’Det var på tide,’ siger Poul Nesgaard, der stod bag Jul og grønne skove eller Poul og Nulle i hullet , som den hedder i folkemunde.
AppleMark
AppleMark

Poul Nesgaard er et ondt menneske.

Næsten ene mand ødelagde han juleaften 1980 for en hel generation af børn. Han fik alle fem-seksårige til at følge jagten på julemanden gennem 24 dræbende kedelige afsnit, der foregik i et hul.

Og nu mange år efter sidder Poul Nesgaard bare og griner i telefonen, når man konfronterer ham med de traumer, som ikke engang krisepsykologer kunne have afværget, hvis de havde eksisteret i 1980.

- Den julekalender er et mesterværk, siger han i telefonen.

- Et mesterværk, gentager han og griner, som var han en rablende gal filmskolerektor.

Og så forvilder han sig ud i en lang forklaring om, at forældrene indoktrinerede deres børn til at hade hans julekalender, hvor et af afsnittene i øvrigt foregik for sort skærm, fordi hans medsammensvorne, Nulle, smed sin jakke over kameraet. Til dem, der gik glip af julekalenderen, skal man måske også lige nævne, at det i sidste afsnit - altså på selveste juleaften - viser sig, at Poul og Nulle slet ikke ledte efter Julemanden, men derimod – er i klar – efter Hulemanden.

Det er den slags finurligheder, der ifølge Poul Nesgaard gør Jul og grønne skove til den højst elskede julekalender nogensinde.

Nu vil selveste Det Kongelige Teater genopføre Jul og grønne skove .

- Det manglede bare. Det er på tide at vores manuskript og ideer kommer op på det niveau, hvor de hører hjemme. Nu har de jo øvet sig med Matador, hvilket i øvrigt er en glimrende sammenligning, så nu må de være klar til næste trin, siger Poul Nesgaard.

Han truer allerede nu med at udvandre, hvis Det Kongelige Teaters version ikke lever op til forbilledets niveau.

- Jeg vil ikke bare udvandre, jeg vil skramle højt med stolene og sende et foragtende blik mod scenen. Man kan ikke mishandle et kanoniseret værk. Det skal behandles med respekt, siger han.

Kærlighedserklæring
Helt alvorligt betragter Poul Nesgaard, der i dag er rektor på filmskolen, det som en kærlighedserklæring, at en ung generation af skuespillere nu vil genopføre julekalenderen fra deres barndom.

- Hvis jeg skal være alvorlig et øjeblik, så vil jeg se opførelsen, fordi jeg fornemmer at skuespillerne nærer en stor kærlighed til den. Men ellers bryder jeg mig ikke om at se de ting, jeg lavede for mange år siden. Det kan meget hurtigt føre til en enorm selvforherligelse og selvglæde, som bremser ens udvikling, fordi man kommer til at se bagud i stedet for at bevæge sig fremad, siger Poul Nesgaard.

I øvrigt findes den oprindelige julekalender ikke mere. DR har overspillet båndene med andre programmer.

Jul og grønne skove bliver opført den 21. og 22. december på Takkelloftet i Operaen i København og har blandt andre Nicolaj Kopernikus på rollelisten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.