Postkort fra blogger: Forandring ER mulig for socialt udsatte
Forandring er mulig for socialt udsatte mennesker, hvis vi tror på dem, lyder det fra blogger Cliff Kaltoft.

Af Cliff Kaltoft
SE ALLE BLOGINDLÆG

Cliff Kaltoft sender de kommende dage små postkort fra Landsforeningen af VæreSteders feriecamp, der finder sted i denne uge.

PÅ DETTE års Feriecamp for socialt udsatte er vi i dag nået frem til Den Nationale Vendepunktsdag. Vi har inviteret gæster og ambassadører for den gode sag. Alle vil de bistå os med at markere, at der findes en vej ud af udsatheden, hvis man får den rette hjælp. Man kan faktisk komme ud af sit misbrug, man kan lære at håndtere et liv med kronisk sygdom, man kan få en uddannelse og man kan komme i arbejde. Også selvom man har været helt nede på bunden. Vi har masser af eksempler på, at det kan ske. Vendepunktsdagen er samtidig vores forsøg på at give respekten tilbage de mennesker, der har valgt at gøre noget ved deres problem, og som er gode eksempler for andre.

Her til morgen talte jeg med Anne (43) og Jeppe (32). Anne arbejder på Huset Horsager, som er et socialpsykiatriske værested på Sjælland, Jeppe er aktiv i fællesskabet omkring det stoffrie værested Solstrålen i Fredericia.

DIREKTE ADSPURGT er Jeppe ikke tvivl om sit vendepunkt.

- For mig handler det om smerte. Jeg skal helt derud, hvor smerten er så stor, at jeg bliver nødt til at gøre noget andet for at overleve. Jeg lærte at bede om hjælp, og jeg fik den heldigvis, fortæller Jeppe.

- I december 2015 faldt jeg tilbage i stofmisbrug og var i akut livsfare med indlæggelse på intensiv afdeling og det hele. Det var her, jeg gennem Solstrålen og det anonyme fællesskab for tidligere stofmisbrugere bad om hjælp. 15 mennesker troppede op ved sygesengen med chokolade, hjælpsomhed og stor omsorg. Langsomt, men sikkert er jeg kommet op på hesten igen, fortæller Jeppe.

- Jeg har en skøn kæreste, og min datter Amalie på 9 år elsker jeg at være sammen med. Hun er klog og afsindig smuk, lyder Jeppes beskrivelse.

Cliff Kaltoft, Jeppe og Anne på Vendepunktsdagen i Bøgeskov. Foto: Landsforeningen af VæreSteder.

- Mit vendepunkt handler om en pludselig oplevelse af ansvar overfor et andet menneske, forklarer Anne.

- Jeg var blevet gravid, lidt uventet i øvrigt, og pludselig stod jeg der med et lille nyt menneske inde i maven. Jeg besluttede mig for at kvitte mit misbrug, i dyb angst for at skade mit barn, fortsætter hun. Mange forsøgte at overtale mig til at få en abort, og sundhedspersonalet havde ikke meget tiltro til mig og mine evner som mor. Men jeg stod fast. Selv nu, flere år efter, synes jeg det er slemt at tænke på, at jeg skulle mødes med den form for mistro og manglende forventninger blandt professionelle mennesker, som dog er sat i verden for at hjælpe mig, hjælpe os! Oplevelsen var afsindigt lærerig for mig. Mest på den gode måde. Fra det øjeblik jeg fik kendskab til min graviditet og til i dag har jeg været total clean. Jeg har aldrig været i behandling, aldrig fået hjælp til at fastholde beslutningen. Jeg har gjort det hele selv, fortæller Anne og fortsætter:

- I dag kan jeg se og mærke, at jeg er et menneske, og jeg nyder ferien her på campen sammen med min vidunderlige datter på 9 år. I en vis forstand er det hende, der har givet mig livet tilbage.

JEG SYNES, Jeppe og Annes historier er vigtige at få fortalt. Sammen med de mange andre fortællinger, som utroligt mange andre i øvrigt har bidraget med. For mig handler det alt sammen om at styrke håbet og troen på det gode liv. Og om, igen og igen, at understrege at forandring er mulig for socialt udsatte mennesker. Hvis vi tror på dem, og hvis vi vil dem.

Kærlig hilsen
Cliff

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Cliff Kaltoft

Cliff Kaltoft er sekretariatschef i Landsforeningen af VæreSteder (LVS). Gennem godt 20 år har han rådgivet skiftende regeringer om samfundets udsatte. LVS arbejder for at styrke socialt udsattes muligheder for forandring. Med kampagnen Den Gode Historie vil LVS indsamle 1000 positive vendepunktshistorier og derved illustrere, at det gode liv er opnåeligt med den rette hjælp - selv for de mest udsatte mennesker.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.