Politikere rystede over udmelding om førtidspension

Politikere reagerer kraftigt på Ankestyrelsens undersøgelse, der viser, at kommunerne strør for meget om sig med førtidspensioner. Loven må ændres, mener Enhedslisten.
Antallet af borgere, der får tilkendt førtidspension er dykket gevaldigt efter en reform. Alligevel er kommunerne for rundhåndede i forhold til loven, lyder det fra Ankestyrelsen. - Loven bør ændres, siger Enhedslistens Finn Sørensen, der mener, at man "mishandler syge borgere."
Antallet af borgere, der får tilkendt førtidspension er dykket gevaldigt efter en reform. Alligevel er kommunerne for rundhåndede i forhold til loven, lyder det fra Ankestyrelsen. - Loven bør ændres, siger Enhedslistens Finn Sørensen, der mener, at man "mishandler syge borgere." Foto: Morten Dueholm, Scanpix/arkiv

En gennemgang af 78 sager viser, at kommunerne er for rundhåndede med at tildele førtidspension i forhold til, hvad loven siger.

Ankestyrelsen anbefaler derfor, at kommunerne strammer op.

Men en yderligere stramning vil være fuldstændig uhørt, mener Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen. Han siger til Avisen.dk:

- I forvejen ser vi det ene rystende eksempel efter det andet, hvor kommunerne har jaget virkelig syge mennesker ud i evindelige arbejdsprøvninger, indholdsløse ressourceforløb og visitering til fleksjob, selvom borgerens arbejdsevne er lig nul.

LÆS OGSÅ: Styrelse: For mange får førtidspension

Finn Sørensen peger på, at kontrollen af, hvor meget borgeren kan arbejde, “sker stik imod advarsler fra speciallæger om, at borgerne blot vil blive endnu mere syge.”

Anbefalelsesværdigt at mishandle syge

Ankestyrelsen peger i praksisundersøgelsen på, at kommunerne i højere grad bør sikre sig, at borgerne “er afklaret helbredsmæssigt og beskæftigelsesmæssigt,” før de får førtidspension.

Blandt andet skal der oprettes flere ressourceforløb, så man kan få styr på, hvor meget den enkelte kan arbejde, skriver Ankestyrelsen.

Førtidspensionsreformen blev vedtaget med et bredt flertal tilbage i december 2012. Den indskrænkede muligheden for at komme på førtidspension markant.

Begynder kommunerne nu at følge Ankestyrelsens anbefalinger til at stramme endnu mere, får det alvorlige menneskelige konsekvenser, mener Finn Sørensen, der vil have ændret loven.

- Det kan ikke nytte, at forligspartierne bag loven hele tiden skyder skylden på kommunerne. Med den her lov, har man gjort det anbefalelsesværdigt, at mishandle syge borgere. Jeg mener ikke, der er flere undskyldninger. Loven må laves om, siger han.

Borgerne kan ikke holde til det

Finn Sørensen er ikke den eneste politiker, der reagerer kraftigt på Ankestyrelsens nye undersøgelse og anbefalinger.

LÆS OGSÅ: Rådmand rystet over udmelding om førtidspension

Beskæftigelsesrådmand i Aalborg Mai-Britt Iversen (S) siger til DR Nordjylland:

- Hvis de (Ankestyrelsen, red.) mener, kommunerne er for slappe i forhold at give førtidspension, så er det dem, der har et problem. Borgerne kan ikke holde til det.

I Aalborg kommune er antallet af tilkendte førtidspensioner mere end halveret til nu 240 om året, og ifølge Mai-Britt Iversen er “det bestemt ikke for mange. Tværtimod.”

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.