Styrelse: For mange får førtidspension

Der er fejl og mangler i hver tredje sag, hvor kommuner tilkender førtidspension, viser en praksisundersøgelse fra Ankestyrelsen.
Kommunerne er for lempelige med at tilkende førtidspension, lyder det fra Ankestyrelsen, som har gennemgået 78 sager.
Kommunerne er for lempelige med at tilkende førtidspension, lyder det fra Ankestyrelsen, som har gennemgået 78 sager. Foto: Jørn Deleuran, Scanpix/arkiv

Kommunerne er for rundhåndede med førtidspensioner. Det viser en praksisundersøgelse fra Ankestyrelsen, hvor man har gennemgået 78 sager.

I flere af sagerne har kommunerne blandt andet ikke fulgt reglerne om, at borgerne skal deltage i ressourceforløb, før de får tilkendt førtidspension, skriver Ankestyrelsen i et nyhedsbrev.

LÆS OGSÅ: Brian blev nægtet førtidspension: I dag er jeg taknemmelig

I 49 af de sager, man har set efter i sømmene, blev reglerne fulgt i 33 tilfælde. Og i 16 af 49 sager var kommunernes afgørelse, ifølge Ankestyrelsen, i strid med regler og love.

Tjek helbred og arbejdsevne

Til gengæld har kommunerne godt styr på reglerne, når de giver en borger, der søger om førtidspension, afslag.

LÆS OGSÅ: Ishøj-ægtepar på førtidspension vinder milliongenvinst

I forhold til rundhåndetheden med førtidspensionerne anbefaler Ankestyrelsen, at kommuner sikrer sig, at borgerne “er afklaret helbredsmæssigt og beskæftigelsesmæssigt,” før de får tilkendt førtidspension.

Med andre ord skal kommunerne altså forsøge alle muligheder for at få borgerne i arbejde, før man sender dem på førtidspension.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.