Politikere om SU-regler: Helt hen i vejret

Flere partier vil have gransket reglerne om anbragte unges manglende ret til SU, når de bor i en plejefamilie
- Det er helt hen i vejret, hvis vi har et system, som er med til at afholde anbragte unge fra at tage et fritidsjob, mener Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil.
- Det er helt hen i vejret, hvis vi har et system, som er med til at afholde anbragte unge fra at tage et fritidsjob, mener Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil. Keld Navntoft/Scanpix

En socialrådgiver i Ikast-Brande Kommune har taget sagen i egen hånd.

Efter i mange år at have oplevet, hvordan anbragte unge diskrimineres, når de studerer, har han skrevet et brev til politikerne på Christiansborg. (LINK)

Formålet er at få ændret reglerne, så anbragte unge, der bor i en plejefamilie eller på en institution, kan få SU på lige vilkår med deres studiekammerater.

I dag kan anbragte unge få uddannelseshjælp i stedet for SU, men det betyder, at de bliver modregnet i ydelsen, hvis de tjener penge på et fritidsjob eller har en opsparing på over 10.000 kroner.

Alle unge drømmer om at klare sig selv

Og det bør der laves om på, lyder det fra flere partier i Folketinget.

- Alle unge drømmer om at klare sig selv og få en uddannelse og få et arbejde. Og de her unge har i den grad ikke brug for at føle sig anderledes end alle andre.

- Vi ved, at de her unge statistisk set har sværere ved at få sig bidt fast i uddannelsessystemet og voksenlivet, og derfor er der ikke brug for, at vi lægger ekstra forhindringer ud for dem, siger SF's socialordfører, Trine Torp.

Hun har allerede stillet en række spørgsmål til uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) om forskelsbehandlingen af de anbragte unge, og hun er klar til at støtte en lovændring.

- Formentlig er det et spørgsmål om, at der er nogle lovgivninger, der skal spille bedre sammen – i første omgang Serviceloven og SU-loven - og det må vi få rettet op på. Mennesker skal ikke komme i klemme, fordi vi har indrettet vores system på en bestemt måde. Især ikke, når man kan se, at det er åbenlyst urimeligt, siger Trine Torp.

S: Skal være et incitament til at få et fritidsjob

Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, har nærlæst brevet fra socialrådgiveren. For hende er det især reglerne om modregning af indtjeningen fra et eventuelt fritidsjob, som springer i øjnene.

- Det er helt hen i vejret, hvis vi har et system, som er med til at afholde anbragte unge fra at tage et fritidsjob. Særligt sårbare unge har brug for at få en hurtig tilknytning til en arbejdsplads, så der skal selvfølgelig være et incitament for dem til både at tage en uddannelse og få et fritidsjob siger Rosenkrantz-Theil.

DF: Vil diskutere, om der er noget, der skal ændres

Også Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, er gået ind i sagen.

Han har i første omgang bedt både Socialministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet om at redegøre for, hvordan reglerne hænger sammen, og hvad baggrunden er for forskelsbehandlingen.

- Umiddelbart er min indstilling, at hvis man går på et studie, så skal det være de samme vilkår, der gælder. Måske især for den her gruppe af unge, som er i en udsat situation, og som kan have brug for den anerkendelse.

- Men i første omgang vil jeg jeg have afklaret, hvordan det i detaljer hænger sammen. Det er for mig udgangspunktet for at diskutere, om der er noget, der skal ændres, siger DF-ordføreren.

Ifølge den seneste opgørelse fra Ankestyrelsens Anbringelsesstatistik var der ved udgangen af 2013 2.101 unge i alderen 18-22 år, som er anbragt uden for hjemmet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.