Politikere i chok over dødsfald på bosted: Vi fik intet at vide

To medlemmer af socialudvalget i København er utilfredse med, at de ikke havde hørt om et dødsfald på et botilbud, før de kunne læse om det i en artikel på Avisen.dk.
Episoden på bostedet, der tidligere hed Ringbo, bliver taget alvorligt, forsikrer Københavns socialborgmester Jesper Christensen (S).
Episoden på bostedet, der tidligere hed Ringbo, bliver taget alvorligt, forsikrer Københavns socialborgmester Jesper Christensen (S). Fotomontage: Scanpix/arkiv

Det kan ikke være rigtigt, at medlemmer af socialudvalget i Københavns Kommune ikke ved besked om tragiske dødsfald, før de læser om dem i medierne. Sådan lyder det fra socialordførerne Finn Rudaizky (DF) og Karina Rohrberg Jessen (V), der begge er med i Socialudvalget i København. 

Deres opråb kommer efter, at Avisen.dk onsdag kan fortælle om et dødsfald på det socialpsykiatriske botilbud Robert Jacobsensvej i Bagsværd. Her lå en psykisk syg kvindelig beboer død i sin bolig i to døgn, før personalet opdagede hende. Bostedet hed tidligere Ringbo og har været gerningssted for to drab.

Hændelsen med den døde kvinde skete tilbage i september. Men hverken Finn Rudaizky (DF) eller Karina Rohrberg Jessen (V) havde hørt om sagen, før de læste om den i en artikel på Avisen.dk onsdag.

- Jeg er rystet over, at jeg sidder i Socialudvalget og aldrig har hørt om sagen, når vi har så meget fokus på de psykiatriske bosteder og den vold, der opleves, siger Karina Rohrberg Jessen (V) til Avisen.dk.

"Personalemæssige konsekvenser"

Københavns socialborgmester Jesper Christensen (S) ønsker ikke at kommentere kritikken. Men Socialforvaltningen i Københavns Kommune oplyser til Avisen.dk, at det ikke har været muligt for socialborgmesteren at informere udvalgsmedlemmerne om sagen, da han først er blevet bekendt med den tirsdag eller onsdag.

Men episoden på bostedet er blevet taget alvorligt, forsikrer Københavns socialborgmester Jesper Christensen.

- Det er absolut ikke i orden, at vores personale ikke havde kontakt med en beboer i 48 timer. Det er praksis, at der minimum skal være kontakt en gang i døgnet. Selvom intet tyder på, at manglen på kontakt har haft betydning for dødsfaldet, så er det ikke i orden, og det har fået personalemæssige konsekvenser, skriver han i en mail til Avisen.dk.

Vi er vant til det

Finn Rudaizky (DF) mener, at der er ved at tegne sig et mønster, hvor det alt for ofte sker, at Socialudvalget ikke får besked om forhold på bosteder.

- Det er vi efterhånden vant til. Til trods for, at der har været rigtig mange episoder om netop den slags ting der, så forsætter det jo bare. Men det er da meget betænkeligt, at man har hemmeligholdt den her sag, siger han.

Karina Rohrberg Jessen (V) mener, at kommunens socialudvalg omgående skulle have fået noget at vide.

- Vi skal selvfølgelig ikke orienteres om det her gennem nyhederne. Vi skulle have været orienteret om det i september måned, siger hun.

Det må ikke kunne ske

Beboere bør ikke kunne ligge døde i to døgn på et bosted, før nogen opdager det, mener Karina Rohrberg Jessen (V).

- Det må ikke kunne ske og slet ikke på et bosted, der har vi en særlig forpligtigelse til at tage os af vores beboer. Det er dybt tragisk og helt forfærdeligt og meningsløst, siger hun.
Det er vigtigt for socialudvalget at kende til den slags sager, så politikerne bedre kan sikre, at den slags fejl ikke sker igen, mener Finn Rudaizky (DF)

Jesper Christensen skriver i sit svar til Avisen.dk, at når der kan gå tid, uden at personalet på bosteder har kontakt til enkelte sindslidende beboere, så er det fordi, de selv kan bestemme, om de vil have besøg, og de kan også forlade deres lejligheder, hvis de har lyst til det.

- Men vi har lavet handleplaner på baggrund af hændelsen, og indskærpet at der skal være kontakt til beboerne en gang i døgnet, med mindre andet er aftalt, skriver han.

Karina Rohrberg Jessen (V) og Finn Rudaizky (DF) har nu bedt Socialforvaltningen om en redegørelse for forløbet på bostedet. Det sker på et møde i Socialudvalget onsdag eftermiddag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.