Politiet: Hårdere straffe til menneskesmuglere

Rigspolitiet og anklagemyndigheden vil have hårdere straffe til menneskesmuglere. Dommerne er afventende.
Politiet sætter hårdere ind overfor menneskesmuglere og håber, at domstolene vil gøre det samme.
Politiet sætter hårdere ind overfor menneskesmuglere og håber, at domstolene vil gøre det samme. Foto: Colourbox/free

Rigspolitiet går nu i offensiven mod menneskesmuglere, og vil i samarbejde med anklagemyndigheden forsøge at skabe grundlag for, at smuglerne kan blive dømt efter en langt strengere paragraf end tidligere.

Den nye strategi kan ifølge Jyllands-Posten allerede nu aflæses direkte i anmeldelserne til retten om retssager mod smuglerne.

I september i fjor anmeldte dansk politi i blot ét enkelt tilfælde en menneskesmugler til retten efter en bestemmelse i straffeloven, som kan give helt op til otte års fængsel. I september i år har politiet anmeldt hele 18 menneskesmuglere efter netop den paragraf i straffeloven.

Og hvor politiet i september i fjor rejste 23 sigtelser for menneskesmugling, har politikredsene i september i år fordoblet antallet af sigtelser 46.

- Vi står over for en organiseret kriminalitet, hvor nogle kriminelle personer tjener endog meget store beløb på at indsmugle flygtninge til Danmark. Vi har efterretninger fra politifolk i blandt andet København, Kolding og Sønderborg, som viser, at vi står over for et fintmasket netværk af organiserede smuglere.

- Det vil vi reagere på så stærkt som muligt, og derfor går vi benhårdt efter at få straffet smuglerne hårdere end i dag på grundlag af den omfattende efterforskning, vi foretager, siger politidirektør Svend Larsen, Rigspolitiet, til Jyllands-Posten.

Formanden for Den Danske Dommerforening, Mikael Sjöberg, siger, at dommerne vil afvente og se de konkrete sager, før de tager stilling til politiets ønske om strengere straffe.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.