Pas på! Tandstikkere kan ødelægge dine tænder

God tandhygiejne er vigtig, men pas på med overdreven brug af tandstikkere, det kan nemlig lave store skader på dine tænder.
Du tror det måske ikke, men det er ikke verdens bedste idé at bruge tandstikkere
Du tror det måske ikke, men det er ikke verdens bedste idé at bruge tandstikkere Scanpix

Det er klart, at man ikke skal kimse af rene og flotte tænder, for der findes ikke noget værre end fortænder fyldt med birkes, hverken på en selv eller på andre.

Men god tandhygiejne er mere end blot rene tænder, det beskytter dig også mod en lang række sygdomme som kræft, gigt og hjertesygdomme, skriver kk.no.

LÆS OGSÅ: Er dit hår farvet? Sådan plejer du det bedst

Plak og madrester er ofte den direkte årsag til huller og betændelse, og selvom du flittigt bruger tandbørsten, er det ikke alle steder den renser, så du skal også bruge andre hjælpemidler for at holde tænderne rene.

MEN her bør tandstikkere ikke være dit førstevalg. Det kan dine tænder nemlig tage skade af.

LÆS OGSÅ: Sådan overlever du en HEL dag uden din smartphone

Farligt for dine tandrødder

Bruger du tandstikkere i stedet for tandtråd, så risikerer du at slide ekstra meget på dine tænder, og det er altså ikke godt, selvom de også bliver rene, siger specialist i tandpleje hos ældre og tandlæge April Grandinetti:

- Alt for aggressiv brug af tandstikkere kan forårsage alvorlig slitage på tændernes rødder, især i de tilfælde hvor tandkødet er trukket væk og rødderne derfor er eksponeret.

Ikke nok med det, så vil tandstikkerne også lave skade på emaljen, lave rifter i tandkødet og kan faktisk også knække tænder, hvis du bruger dem ekstrem meget, forklarer tandlægen.

LÆS OGSÅ: Små tricks, der får dig til at spise sundere

Du må godt ind imellem

Du skal altså bruge tandtråd i stedet, men risikoen er kun stor, hvis du bruger tandstikkerne meget. Er du ude og spise, og har du noget mellem tænderne, så skal du selvfølgelig rense dem med en tandstik, afslutter hun.

Som grundregel skal du børste tænder to gange om dagen og supplere med tandtråd og mundskyl. Det bør kunne holde dine tænder rene og fine, og derfor er det heller ikke nødvendigt at bruge tandstikkere hver eneste dag efter hvert måltid.

Men er du hjemme, så råder tandlægen dig alligevel til at gå ud og børste lidt på dine tænder, hvis der sidder noget fast i dem, i stedet for at hive tandstikkerne frem. Gør kun det, hvis du ikke er i nærheden af hverken tandbørste eller tandtråd.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.