Pas på: Lad ikke tjeneren løbe med dankortet

Hver femte dansker har oplevet, at tjeneren forsvandt ud i baglokalet med dankortet. Men det er en dårlig idé at lade kortet ud af syne.
"Maskinen står ude bagved". Den sætning har hver femte dansker hørt under ferien, når de skulle betale for mad, hotel eller tøj med deres kreditkort.
"Maskinen står ude bagved". Den sætning har hver femte dansker hørt under ferien, når de skulle betale for mad, hotel eller tøj med deres kreditkort. Foto: LÆRKE POSSELT/POLFOTO

På mange feriedestinationer er det normalt, at dankortterminalen står i baglokalet i restauranter og butikker.

En ny undersøgelse foretaget af Epinion for revisionsfirmaet Deloitte viser, at hver femte dansker har oplevet, at tjeneren eller ekspedienten forsvandt med kreditkortet, når der skulle betales for mad, tøj eller hotel på ferien.

Men man skal være betænkelig ved at slippe sit kreditkort af syne. Det tager nemlig kun få sekunder at kopiere kortoplysningerne, hvis tjeneren eller ekspedienten har skumle bagtanker.

- Det er en dårlig idé at give sit kreditkort til en ekspedient eller tjener, der tager det med ud i baglokalet. Der findes forskellige informationer på kortet, der let kan kopieres, og så kan svindleren helt uforstyrret bruge løs på internettet. Hvis det samtidig lykkes at aflure pinkoden og klone kortet, kan man også hæve penge i kontantautomater, siger Luke Thomas Herbert, ekspert i cybersikkerhed hos Deloitte.

Undersøgelsen viser også, at kun otte procent af gæsterne protesterede, da tjeneren ville fjerne kreditkortet fra deres synsfelt. 19 procent svarer, at de gik med ud til terminalen, mens hele 73 procent svarer, at de ikke gjorde noget som helst.

- De fleste danskere vil ikke være til besvær, og det kan især være svært at sætte spørgsmålstegn ved tjenerens opførsel, hvis han hele aftenen har været rar og venlig, siger Luke Thomas Herbert.

Hos betalings- og kortudbyderen Nets opfordrer man også til, at man ikke slipper sit kreditkort af syne. Til gengæld mener Søren Winge, der er pressechef i Nets Danmark, ikke, at man nødvendigvis skal mistænkeliggøre tjeneren med det samme. Nets modtager nemlig meget sjældent henvendelser om den slags feriemisbrug af dankort.

- Mange steder i udlandet har de ikke mobile terminaler, og derfor skal tjeneren ofte have kortet med ud bag baren. Det skal man som sådan ikke være direkte utryg ved, for det er meget sjældent, at vi ser den slags misbrug.

Alligevel er det godt at huske den generelle tommelfingerregel der siger, at man skal passe på med at overlade sit kort til andre, men der er ingen grund til at mistænkeliggøre tjeneren, siger han.

Søren Winge opfordrer derfor til, at man bestemt men høfligt fortæller tjeneren, at man gerne vil med ud til betalingsterminalen og selv køre kortet igennem. På den måde er man mere sikker på, at alting foregår, som det skal.

Hvis uheldet alligevel er ude, og du opdager, at penge på mystisk vis trækkes fra din konto, så skal straks du kontakte din bank eller Nets og få kortet spærret. Selvom pengene er forsvundet fra din konto, så betyder det ikke, at de er væk for altid.

- Man er godt sikret, hvis ens kort bliver misbrugt. Hvis pinkoden ikke er brugt, så er der ingen selvrisiko, og så får du hele beløbet erstattet. Hvis pinkoden til gengæld er brugt, fordi den er blevet afluret, så dækker man selv de første 1.100 kroner. Hvis man er været uagtsom og eksempelvis har haft pinkoden liggende sammen med kortet, så kan der blive tale om en højere selvrisiko, men det er noget banken afgør, siger Søren Winge.

Sådan beskytter du dig mod misbrug af dit betalingskort

- Skriv aldrig din pinkode ned.

- Skærm altid godt af, når du indtaster pinkoden.

- Slip aldrig dit dankort af syne.

- Tjek løbende dine kontoudtog og følg med på netbank. Så opdages et eventuelt misbrug hurtigere.

- Hvis der er trukket penge, du ikke kan vedkende dig, skal du straks kontakte din bank eller Nets.

 

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.