Pas på: Farlig årstid for bilister

Uanset rutinen kræver vejret ekstra opmærksomhed fra bilisterne for tiden. Læs her, hvad du bør vide, inden du sætter dig bag rettet.
For tiden kan sigtbarheden var meget lav om morgenen. Derfor opfordres bilister til at være ekstra opmærksomme.
For tiden kan sigtbarheden var meget lav om morgenen. Derfor opfordres bilister til at være ekstra opmærksomme. Foto: Colourbox/free

Efteråret er for alvor over os, hvilket mærkes særligt på de danske veje. I øjeblikket kræver vejret nemlig noget ekstra af bilisterne. Den lave, skarpe efterårssol og tågen er en udfordring mange bilister undervurderer.

- Med den type vejr ser vi at bilisterne har svært ved at finde den rette hastighed, siger Mette Fynbo, der formand for havarikommissionen for vejtrafikulykker.

Når bilisterne har det, er det typisk fordi, at den vej, de plejer at køre til arbejde, pludselig er væsentlig mere ufremkommelig, hvilket mange bilister glemmer at tage seriøst.

- Selv om det er på strækninger, hvor folk er vandt til at køre, blive de snydt af tågen eller den lave sol, siger Keld Jeppesen, der er stationsleder hos SOS Dansk Autohjælp i Herning, til Ritzau Fokus.

Særligt i morgentimerne hvor temperaturen veksler mellem varme og kulde, er der risiko for tåge, der nedsætter sigtbarheden. Dertil kommer dage med meget skarp efterårssol.

Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik og Dansk Autohjælp bilisterne til at køre hjemmefra i god tid, holde god afstand og frem for alt at være tilstede, når de kører bil.

- Det vil folk ikke indrømme, men der er nok mange af dem, der har været uopmærksomme, mens de har kørt bil. Selv om vejret er dårligt og kræver koncentration, skal de lige skrue på radioen og læse en sms, siger Keld Jeppesen.

Mens det er ganske konkret, at man får en bøde for uopmærksomhed i trafikken, alene hvis man holder sin mobiltelefon i hånden, mens man kører, er det en anden sag med udfordrende vejrforhold.

- Loven siger blot, at man skal kører efter forholdene, når vejret giver ekstra udfordringer, siger Mette Fynbo.

Hun mener, at det er svært at lovgive yderligere på dette område.

- Så skal man til at vurderer, hvor tåget der er eller hvor meget det regner. Derfor ender det med at være en vurdering hos den enkelte bilist, siger hun.

Ansvaret, om at være ekstra opmærksom, ligger altså i hænderne på den enkelte bilist, hvilket desværre kommer bag på mange bilister hvert eneste år.

- Det kommer bag på folk at vejforholdene kan skifte fra den ene dag til den anden. Det er ligesom når det bliver vinter og vejene bliver glatte. Det kommer også altid bag på folk, siger Tage Jeppesen.


Fakta: Her er de gode råd

Husk inden du kører:

Tjek trafikmeldinger og vejrudsigt, inden du kører.

Kør hjemmefra i god tid.

Sørg for at have rene ruder - indvendig og udvendig.

Hav rigelig sprinklervæske til ruderne.

Husk solbriller - og brug dem.

Tjek at lygterne virker - så kan de andre bedre se dig, når de har solen i øjnene.

Hav en Refleksvest liggende i bilen.

Og når du er på farten:

Sænk straks farten, hvis føret og sigtbarheden er dårlig, (uanset om du er bekendt med vejforløbet eller ej).

Pas særligt på i skovstrækninger rim på vejen, nattefrost og i lavninger (lave områder på vejen).

Hold en god afstand på minimum to sekunder til næste bil.

Når du har solen i ryggen, har modkørende solen i øjnene - vær ekstra opmærksom på dem, for de har svært ved at se dig.

Husk lys bag på bilen - på mange nye biler tænder det desværre ikke automatisk.

Bliver du træt - kør ind til siden og sov i 15 minutter.

Kilder: SOS Dansk Autohjælp og Rådet for Sikker Trafik
/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.