Partier i åbent skænderi om adgangskrav: "Det er noget vås"

Partierne er langt fra enige om, hvordan den nye gymnasiereform skal udlægges.
"Det er helt grotesk, at Socialdemokraterne, SF og Radikale går ud og sælger det her, som om karakteren 2 er indført som nyt adgangskrav. Det er jo direkte forkert," siger DF's gymnasieordfører Marie Krarup.
"Det er helt grotesk, at Socialdemokraterne, SF og Radikale går ud og sælger det her, som om karakteren 2 er indført som nyt adgangskrav. Det er jo direkte forkert," siger DF's gymnasieordfører Marie Krarup. Foto: Scanpix/arkiv

Glæden over endelig at indgå en bred aftale om en gymnasiereform er på Christiansborg afløst af en ny og indædt karakterkrig mellem rød og blå blok, der nu er rygende uenige om, hvordan de nye adgangskrav til gymnasiet egentlig skal opfattes. Det skriver netavisen Altinget.

Parterne står så langt fra hinanden, at Dansk Folkepartis gymnasieordfører, Marie Krarup, nu direkte opfordrer undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) til at "træde i karakter" og gøre rede for de nye og ikke helt enkle adgangskrav.

- Det er helt grotesk, at Socialdemokraterne, SF og Radikale går ud og sælger det her, som om karakteren 2 er indført som nyt adgangskrav. Det er jo direkte forkert. 2 er en dispensationsmulighed eller en redningsplanke. De udlægger selvfølgelig teksten sådan for ikke at tabe ansigt - men det ændrer ikke på, at det er noget vås, siger Marie Krarup til Altinget.

Gymnasieaftalen indebærer, at eleverne i forbindelse med vurderingen af deres uddannelsesparathed skal have 5 i gennemsnit af standpunktskarakter i både 8. og 9. klasse - og at de skal holde det niveau ved folkeskolens afgangseksamen.

Men rød blok fik i forhandlingerne indført en kattelem for de elever, der klarer sig dårligere til folkeskolens afgangseksamen, end de gjorde, da de fik deres standpunktskarakterer og blev erklæret uddannelsesparate.

Disse elever er sikret optagelse på et gymnasium, hvis de opnår mindst 2 i gennemsnit af alle prøvefag ved folkeskolens afgangsprøve. Samtidig skal de til en samtale, men beslutningen om, hvorvidt de vil i gymnasiet, ligger til syvende og sidst hos dem selv.

Det har fået SF's undervisningsordfører, Jacob Mark, til at konstatere, at der var tale om en stor sejr for rød blok med et karakterkrav på 2, og Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, har ligeledes erklæret sig godt tilfreds med, at det endte med et adgangskrav på 2.

Og kritikken fra Marie Krarup preller da også af på SF's Jacob Mark.

- Når de borgerlige har været ude og kalde det en sejr, at de nu får strammet uddannelsesparathedsvurderingen, så er det fordi, de skal skygge over den skinbarlige sandhed, at kravet for at komme i gymnasiet er langt mere lempeligt, end de nogensinde har sagt, at de ville gå med til, siger Jacob Mark til Altinget.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.