S-vælgere til Mette F.: Sæt karakterkravet på 4

Over halvdelen af Socialdemokraternes vælgere ønsker et karakterkrav til gymnasiet. Og af dem mener flest at kravet skal ligge på 4. Partiets vælgere har ifølge politisk kommentator rykket sig tættere på de borgerlige.
Under hver femte af de socialdemokratiske vælgere, der vil have karakterkrav, ønsker, at grænsen skal ligge på 2, som partiet foreslår. 
Under hver femte af de socialdemokratiske vælgere, der vil have karakterkrav, ønsker, at grænsen skal ligge på 2, som partiet foreslår.  Foto: Scanpix/arkiv

Hvor høje karakterer skal man have for at komme ind på gymnasiet. Det er det helt store spørgsmål lige nu.

Regeringen præsenterer i dag deres udspil, der forlyder at indeholde et adgangskrav til gymnasierne på karakteren 4. Resten af blå blok sætter baren lidt højere.

Socialdemokraterne med Mette Frederiksen i spidsen har budt ind med et krav på 2.

Men det lader ifølge en ny måling til at være for lavt for partiets egne vælgere. 

- Det betyder, at de socialdemokratiske forhandlere risikerer at være ude af takt med deres egne vælgere, hvis de placerer overliggeren for lav, siger politisk kommentator Hans Engell.

Flest vil have 4

Målingen, som Analyse-Instituttet YouGov har gennemført for Avisen.dk/Ugebrevet A4 viser, at 56 procent af socialdemokratiske vælgere ønsker et karakterkrav. Af dem mener 54 procent, at det skal ligge på 4.

Under hver femte af de socialdemokratiske vælgere, der vil have karakterkrav, ønsker, at grænsen skal ligge på 2, som partiet foreslår. 

I alt mener 71 procent af dem, der vil have karakterkrav, at det skal være på 4 eller derover. 

Engell: Giver stof til eftertanke

Resultatet er ikke overraskende for Hans Engell.

- Det undrer mig ikke. For Socialdemokraterne har en meget stor højrefløj på uddannelsesområdet, der jo er blevet større i takt med at vælgerne er blevet bedre uddannet, siger Hans Engell.

Han mener, at mange af de socialdemokratiske vælgere har store ambitioner på deres børns vegne. Derfor ønsker de et gymnasium af høj kvalitet.

 

Men målingen er ifølge den politiske kommentator ikke noget, der kommer til at rykke noget videre.

- Det er næppe noget, der får meningsmålinger eller andet til at rykke sig markant. Men det giver stof til eftertanke. For det sætter jo spørgsmål ved, hvor de skal placere sig i debatten.

S: 4 vil udelukke mønsterbrydere

Og det kan ifølge Socialdemokraterne selv skyldes, at de ikke er klar over alle konsekvenserne ved sådan et krav.

- Når vi siger 2, så er det fordi vi ved, at man udelukker mønsterbryderne, hvis man sætter kravet over 2, siger Annette Lind, undervisningsordfører for Socialdemokraterne.

ifølge hende vil et krav på 4 ramme dem, som kommer fra familier, der ikke har haft en studenterhue før.

- Det kommer til at ramme socialt skævt. Så derfor synes vi, at det er rigtig fornuftigt at sætte kravet ved 2, siger Annette Lind.

Og det tror hun ikke, at alle deres vælgere nødvendigvis er bevidste om. 

- Det er jo netop vores vælgere, som jeg tænker, kunne være mønsterbryderne. Så jeg tænker, at det måske er fordi, man ikke fuldstændigt er klar over indholdet af, hvem det er der bliver udelukket, siger Annette Lind.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.