Opråb fra universitet: Studér på deltid og få tid til studiejob

Dekan fra Københavns Universitet foreslår studie på deltid, så de studerende får bedre mulighed for at supplere bøgerne med praktisk erfaring.
På grund af fremdriftsreformens krav har de studerende svært ved at finde tid til studiejob. En studeleder foreslår derfor mulighed for deltidsstudie.
På grund af fremdriftsreformens krav har de studerende svært ved at finde tid til studiejob. En studeleder foreslår derfor mulighed for deltidsstudie. Foto: Kasper Palsnov/Scanpix.

Det kan være svært at balancere fuldtidsstudie og arbejde. Fremdriftsreformens krav om at blive hurtigt færdig har ikke gjort det lettere. Det mener Troels Østergaard Sørensen, der er dekan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Derfor foreslår han nu, at der gives mulighed for at studere på deltid på en del af studiet, så de studerende kan få bedre tid til at pleje et relevant studiejob.

- En løsning kunne være at have deltidsstudier, hvor kandidatstudiet tog tre år i stedet for to. Det ville give plads til at indhente noget mere erhvervserfaring samtidig med at være fuldtidsstuderende. Vel og mærke på deltid, siger Troels Østergaard Sørensen.

Forslaget går stik imod intentionerne i fremdriftsreformen, der groft sagt går ud på, at studerende skal bliver hurtigere færdige.

Men ifølge Troels Østergaard Sørensen har reformen den konsekvens, at studerende skruer ned for det studierelevante arbejde. Og det er en skam.

- Jeg synes i høj grad, at det er vigtigt, at de studerende får erhvervserfaring. Men de kan ikke være fuldtidsstuderende inden for den normerede tid og arbejde så meget, som de gjorde før fremdriftsreformen, siger Troels Østergaard Sørensen.

Tidligere kunne studerende selv vælge at forlænge deres studie ved ikke at tilmelde sig alle kurser i et semester. Men fremdriftsreformen betyder, at studerende er tvunget til at tage et fuldt semester - og dermed studere på fuld tid under hele studiet.

Gå en karakter ned og prioriter jobbet

Forslaget fra Københavns Universitet får ros af en anden fremtrædende person i uddannelsesdebatten. Det er en fremragende idé, mener Michael Valentin, der er administrerende direktør i Akademikernes A-kasse.

- Det er jo sjovt nok også sådan, det fungerer inden for erhvervsuddannelserne. Dér har du jo langt mere integration mellem det teoretiske på skolerne og det praktiske i mesterlæren. Det fungerer rigtig godt. Så det kunne være, at man skulle skele lidt til det, siger han.

Michael Valentin har tidligere på ugen opfordret de studerende til at prioritere erhvervserfaring mere.

- I stedet for at læse en bog ekstra, skal de studerende hellere tage et studiejob på 10-15 timer om ugen, hvor de kan få nogle relationer og en arbejdsgiver, der kan give en anbefaling, mener Michael Valentin.

I hans optik er det ikke et enten eller, men både og, når de studerende skal balancere mellem studie og arbejde. Alligevel opfordrer han de studerende til at gå en karakter ned og en arbejdstime op.

- De studerende siger, at de har meget travlt. Det, jeg siger, er, at de skal passe deres studie, men ikke så godt, at de glemmer at orientere sig for omverdenen, siger Michael Valentin.

Skal ikke bruges på jordomsejling

Troels Østergaard Sørensen mener dog ikke, at hans forslag går imod politikernes ønske om at få de studerende hurtigere ud på arbejdsmarkedet.

- Grunden til, at de studerende skal hurtigere igennem studiet, er jo fordi, at vi har brug for dem på arbejdsmarkedet. Men hvis de tager længere tid på deres studie, fordi de bruger den tid ekstra på arbejde, så har vi dem jo netop på arbejdsmarkedet. Det er ikke meningen, at de skal bruge det ekstra år på at sejle jorden rundt, fastslår dekanen.

Fremdriftsreformen
  • I sommeren 2013 indgik Folketinget en aftale om stramninger af SU-systemet og rammerne for studiegennemførsel.
  • Aftalen sætter en række krav, der skal få de studerende hurtigere igennem deres uddannelse.
  • Lykkes det ikke for universiteterne at nedbringe studietiderne, bliver de straffet økonomisk.
  • Reformen betyder, at de studerende bliver tvunget til at tage fulde semestre. Før var der mulighed for at rykke enkelte kurser et semester frem.
  • Specielt den fjernede mulighed for at udskyde kurser har mødt hård modstand. Kritikken går især på, at det nu er langt sværere at have et studierelevant arbejde ved siden af studiet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.