25-årige Dominika må pjække for at passe studiejob

Selvom der i år er bedre chancer for at finde studiejob, er mulighederne for at passe både arbejde og studie blevet mindre.
Fremdriftsreformen gør det svært for de studerende at passe både bøgerne og studiejob. Dominika Markova fortæller, hvordan hun bliver nødt til at droppe forelæsninger.
Fremdriftsreformen gør det svært for de studerende at passe både bøgerne og studiejob. Dominika Markova fortæller, hvordan hun bliver nødt til at droppe forelæsninger. Foto: Privat

Den 25-årige jurastuderende Dominika Markova var lykkelig, da hun tidligere på året blev ansat i Udlændingestyrelsen. Hun var i gang med at skrive sin bachelor og havde gode muligheder for at finde tid til det nye arbejde.

Avisen.dk kan onsdag fortælle, at arbejdsgiverne i år efterspørger studerende i langt højere grad. Men ifølge Dominika Markovas erfaringer er det ikke udelukkende fryd og gammen med et studiejob.

Lykken er nemlig begyndt at falme, og nu ser den københavnske jurastuderende frem til et år, hvor politikernes krav om at blive hurtigt færdig gør det næsten umuligt at jonglere forelæsninger, gruppearbejde, eksamener og studiejob.

- Dette semester bliver virkelig virkelig stressende. Jeg har overvejet, om ikke jeg kunne rykke et fag til næste semester, men takket være fremdriftsreformen bliver man tvangstilmeldt fuldt studie, fortæller Dominika Markova.

Fremdriftsreformen
  • I 2013 indgik Folketinget en aftale om stramninger af SU-systemet og rammerne for studiegennemførsel.
  • Formålet er at få de studerende hurtigere igennem uddannelsen.
  • Lykkes det ikke for universiteterne at nedbringe studietiderne, bliver de straffet økonomisk.
  • Reformen betyder, at de studerende bliver tvunget til at tage fulde semestre. Før var der mulighed for at rykke enkelte kurser et semester frem.
  • Specielt den fjernede mulighed for at udskyde kurser har mødt hård modstand. Kritikken går især på, at det nu er langt sværere at have et studierelevant arbejde ved siden af studiet.
UDVID

Derfor bliver hun nu nødt til at prioritere, hvor hun lægger sin tid. Det kan være svært, men hun ved godt, hvem taberen bliver.

- Det kommer til at gå ud over studiet. Man kan ikke bare gå ned i timer på arbejdspladsen, for der er jo brug for en, mener Dominika Markova.

Hun forklarer, at nogle af hendes kurser ligger på samme tid som arbejdet. Så selvom hendes arbejdsplads gør alt for at være fleksible, ser hun sig nødsaget til at droppe en række forelæsninger for at kunne passe sit arbejde.

Studiet råder til at tage studiejob

For Dominika Markova er det ikke en mulighed at sige studiejobbet op. På jurastudiet har de nemlig fortalt, at et studiejob er afgørende for at finde arbejde efter uddannelsen.

- Allerede fra første uge på studiet, fortalte de os, at et studiejob er en adgangsbillet til arbejdsmarkedet. Hvis man har haft noget relevant erhvervserfaring i løbet af studiet, så er man mere attraktiv, fortæller hun.

Udover at kunne slå en genvej til arbejdsmarkedet, betyder studiejobbet også, at Dominika Markova bedre forstår det, hun lærer på studiet.

- Jura kan hurtigt blive meget abstrakt og virkelighedsfjernt, men når man kommer ud på arbejdsmarkedet, kan man endelig omdanne det, man har lært til praksis, fortæller hun.

Ifølge Dominika er underviserne da også forstående over for de prioriteringer, som de studerende må foretage. Værst er det for studiekammeraterne, der hurtigt bliver forsømt i gruppearbejde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.