Øv! Her sakker lønnen bagud

De timelønnedes lønudvikling er udtryk for, at der er tilstrækkelig med arbejdskraft, mener Dansk Byggeri.
I forhold til resten af DA-arbejdsmarkedet skiller de timelønnede i byggeriet sig ud ved at have en lønudvikling, der kun er det halve af andre timelønnede.
I forhold til resten af DA-arbejdsmarkedet skiller de timelønnede i byggeriet sig ud ved at have en lønudvikling, der kun er det halve af andre timelønnede. Henning Bagger/Scanpix

Det er kun med det yderste af neglene, at bygningsarbejdernes lønudvikling kan følge med prisudviklingen, skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Lønnen for byggeriets timelønnede steg i 2014 med blot 0,7 procent. Det viser Dansk Arbejdsgiverforenings netop offentliggjorte lønstatistik. I samme periode har inflationen ifølge Danmarks Statistik været 0,6 procent. Derimod har funktionærerne i byggeriet haft større held med at sikre sig lønfremgang. Deres løn steg med 2,7 procent.

I forhold til resten af DA-arbejdsmarkedet skiller de timelønnede i byggeriet sig ud ved at have en lønudvikling, der kun er det halve af andre timelønnede, mens byggeriets funktionærer har fået mere i lønningsposen end arbejdsmarkedets andre funktionærgrupper.

- Lønudvikling på det private arbejdsmarked er i høj grad et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Når funktionærerne i byggeriet får mere end deres kolleger i industrien og serviceerhvervene, hænger det uden tvivl sammen med, at der er stor efterspørgsel efter særlige typer arbejdskraft, ikke mindst ingeniører og her især inden for anlægsarbejde, siger Finn Bo Frandsen, chefanalytiker i Dansk Byggeri.

- De timelønnedes lønudvikling er udtryk for, at der er tilstrækkelig med arbejdskraft. Den udenlandske arbejdskraft er kommet for at blive. Det indre marked virker, og den udenlandske arbejdskraft er med til at presse de danske lønninger, men vi kan dog glæde os over, at prisniveauet nærmest står stille og at bygningsarbejderne dermed kan opretholde reallønnen, siger Finn Bo Frandsen.

Gunde Odgaard, sekretariatsleder i byggefagforbundenes paraplyorganisation BAT-kartellet, er enig i, at den udenlandske arbejdskraft er med til at presse de danske lønninger.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.