Økonomer advarer: Massefyringer truer danskerne

Den økonomiske vækst har skuffet fælt det seneste år, og der er fortsat ingen tegn på fremgang.
Flere danskere kan blive fyret i de kommende år, advarer økonomer.
Flere danskere kan blive fyret i de kommende år, advarer økonomer. Foto: Scanpix/arkiv

 Mange danske virksomheder i specielt servicesektoren har de seneste år ansat for mange nye medarbejdere. Det kan resultere i en bølge af nedskæringer, frygter økonomer ifølge Finans.

- Virksomhederne har købt alt for meget ind i denne opsvingshistorie, som aldrig rigtigt har materialiseret sig. Hvis det er tilfældet, kan man godt være bekymret for, at de skal til at afskedige i stor stil, siger cheføkonom Steen Bocian fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv på baggrund af en analyse af den såkaldte lønkvote i forskellige brancher.

Lønkvoten, der angiver lønomkostningernes andel af den samlede værdiskabelse, er nu så høj i flere brancher, at det skader konkurrenceevnen og virksomhedernes indtjening, vurderer han. Samtidig har den økonomiske vækst skuffet fælt det seneste år, og der er fortsat ingen tegn på fremgang.

Ifølge Danmarks Statistik har handels- og transportvirksomheder øget beskæftigelsen med 30.000 siden begyndelsen af 2013, mens der er kommet næsten 38.000 flere beskæftigede til inden for erhvervsservice siden midten af 2011. Samlet udgør de langt størstedelen af den samlede vækst i beskæftigelsen, skriver Finans.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.