Administration 

Nyt udspil: Millioner af uddannelseskroner skal bruges i stedet for at samle støv

LO-formand Lizette Risgaard vil med et nyt udspil sikre sig, at tusindvis af danskere på kanten af arbejdsmarkedet får nye kompetencer. Vi kan ikke bare lade millioner af uddannelseskroner stå ubrugte hen, når vi ved at folk gerne vil i job, og virksomhederne skriger på arbejdskraft, siger hun. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau/Scanpix. )

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet bakker op om centrale dele i nyt udspil fra LO-fagbevægelsen. Det er for dårligt, at flere hundrede millioner kroner bevilget til uddannelse samler støv, mener LO-formand Lizette Risgaard.

Cirka 200 millioner kroner står ubrugte hen i puljer til uddannelse. De mange penge skal bruges til opkvalificering og uddannelse af ledige og ufaglærte.

Alene i en såkaldt regional uddannelsespulje med 100 millioner kroner årligt, blev der forrige år kun brugt 30 millioner kroner. 

Og fra 2015 til 2017 begyndte kun 750 arbejdsløse ufaglærte og faglærte en erhvervsuddannelse med støtte fra en af puljerne.  

- Det er helt uholdbart, at arbejdsløse ikke kommer i uddannelse, og at pengene til opkvalificering af ufaglærte ikke bliver brugt, siger LO-formand Lizette Risgaard.

I et nyt stort udspil kommer LO med konkrete forslag til en mere målrettet opkvalificering, så ikke en eneste  bevilget uddannelseskrone samler støv fremover. 

Konkret foreslår LO, at målgruppen for visse uddannelsespuljer skal udvides til eksempelvis kontanthjælpsmodtagere.

Ligeledes skal dagpengesatsen under deltagelse i et uddannelsesforløb hæves til 110 procent for alle uddannelser. Det vil gøre det mere attraktivt at deltage i kurser.  

- Med de her forslag kan vi gøre en indsats for dem på kanten af arbejdsmarkedet og samtidig skaffe den arbejdskraft, der bliver brug for i fremtiden. Det er solidarisk og økonomisk ansvarligt på samme tid, siger Lizette Risgaard.

Uddannelsespuljer svømmer i millioner

I de seneste år er der indført en række puljeordninger, der skal give uddannelser til ledige og opkvalificere særligt faglærte og ufaglærte.

Tilsammen er der 250 millioner kroner om året til rådighed til uddannelse og opkvalificering via puljerne.

I puljen til såkaldt uddannelsesløft har der fra juli 2015 til juli 2017 kun været påbegyndt 750 uddannelsesløft. I kroner og ører er forbruget i puljen under 10 procent.  

Alene Den regionale uddannelsesepulje indeholder 100 millioner kroner om året til korte, erhvervsrettede uddannelsesforløb til arbejdsløse. I 2017 var der kun et forbrug på omkring 30 millioner kroner. 

LO vil gerne udvide målgruppen for puljen på forsøgsbasis, så 15 - 20 procent af midlerne kan anvendes til kontanthjælpsmodtagere. 

LO foreslår også, at dagpengesatsen hæves til 110 procent under uddannelse. 

Endelig skal en andel af midlerne fra puljen til uddannelsesløft tildeles a-kasserne, som så kan bruge pengene på uddannelser under samme regler og vilkår som kommunerne. 

Kilde: 'Gode tider til gavn for alle', LO-udspil, marts 2018.

UDVID

Målet med det nye LO-udspil 'Gode tider til gavn for alle' er ifølge Lizette Risgaard at udnytte opsvinget til at gøre en særlig indsats for at sikre, at alle kommer med på arbejdsmarkedet.

Samtidig vil det ifølge LO-formanden fremtidssikre både velfærd og væksten i Danmark, fordi virksomhederne kan få den kvalificerede arbejdskraft, som de efterspørger.

Sikre fleres fremtid på arbejdsmarkedet

LO-udspillet består af 10 konkrete forslag, som går på to ben: Dels ved at hjælpe nogle af de tusindvis af danskere på kanten af arbejdsmarkedet ind i arbejdsfælleskabet. Og dels ved at sikre, at nogle af de mange mennesker, der har job, som måske forsvinder om nogle år, bliver bedre rustet til at klare sig.

Lige nu er der trods den økonomiske fremgang nemlig stadig over 100.000 arbejdsløse, og der vil opstå mangel på faglærte og overskud af ufaglærte inden for få år, medmindre vi gør noget nu og her, pointerer Lizette Risgaard.

- For nogle er det måske et spørgsmål om at få taget et hygiejnekursus for at bevare deres job, mens andre får mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet gennem jobrotation. Og så er der de grupper, hvor vi kan gøre det nemmere at arbejde mere, hvis de gerne vil. Det er nogle af de områder, hvor vi foreslår, at der bliver gjort en ekstra indsats, siger Lizette Risgaard.

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti mener, at LO-udspillet har fornuftige takter.

- Vi er helt enige med LO i, at vi selvfølgelig skal satse på at uddanne vores egen arbejdskraft i stedet for at hente udenlandsk arbejdskraft. Og så må vi få brugt alle pengene i uddannelsespuljerne, for de gør ingen gavn for nogen ved at stå ubrugte hen, siger Leif Lahn Jensen, beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet. 

Han bakker op om, at lønmodtagere på uddannelsesbænken skal have 110 procent af dagpengesatsen og ser også gerne, at puljerne i et vist omfang kan bruges af kontanthjælpsmodtagere. 

- Den helt centrale opgave er at få flere opkvalificeret. Og her er regeringen tilsyneladende ikke blevet en pind klogere, for de sparer fortsat på uddannelse. For mig at se er det snusfornuft at bruge pengene i uddannelsespuljerne til at give folk nye kompetencer, få dem væk fra offentlig forsørgelse og i job. Og det er godt for erhvervslivet, der mangler arbejdskraft, fastslår Leif Lahn Jensen. 

Også beskæftigelsesordfører i Dansk Folkeparti Bent Bøgsted bakker op om intentionerne i LO-udspillet.   

- For os handler det først og fremmest om at opkvalificere både faglærte og ufaglærte, dagpengemodtagerne og kontanthjælpsmodtagerne. Det med at sige, at vi bare henter arbejdskraften i udlandet holder ikke, for vi har mange dygtige lønmodtagere i Danmark, der bare skal have mere uddannelse, siger Bent Bøgsted. 

- Hvis vi skal sikre at arbejdsgiverne får den arbejdskraft, de mangler, må vi opkvalificere flere. Det er for dårligt, at der er så mange ubrugte millioner i uddannelsespuljerne, men vi er også nødt til at målrette puljerne til der, hvor de kan give arbejde til folk, siger Bent Bøgsted. 

DF-politikeren noterer, at der i disse måneder er forhandlinger i Beskæftigelsesministeriet om netop opkvalificering og om, hvordan man tackler udfordringen med at få flere faglærte på arbejdsmarkedet.   

Vil give 25.000 flere faglærte

Udover at sikre at flere får del i det økonomiske opsving, vil forslagene ifølge LO også bidrage til at løse udfordringen med at løfte flere til et faglært niveau. Hvis udspillet gennemføres, forventes det at bidrage med det, der svarer til 25.000 flere faglærte. Danmark har nemlig ikke generel mangel på arbejdskraft, men i visse dele af landet er der tegn på mangel på specifikke faggrupper.

- Her og nu er der for eksempel mangel på dækmontører i Østjylland og tagdækkere på Fyn. Forslagene skal både være med til at løfte den aktuelle udfordring, men også være en del af løsningen på at skaffe arbejdskraft i et længere perspektiv. I stedet for at forringe overførsels-indkomsterne og gøre det billigere at hente udenlandsk arbejdskraft, så synes vi, at vi skal investere i hinanden, siger Lizette Risgaard.

Ti LO-forslag, der skal gøre gode tider bedre

LO's forslag

1. Ambitiøs og målrettet opkvalificering

Forsøg med at udvide den regionale pulje til kontanthjælpsmodtagere.

Et stærkere og udvidet uddannelsesløft til ufaglærte og faglærte med forældet uddannelse.

2. Pust nyt liv i jobrotationsordningen

Øget adgang til ordningen for personer, der har været på en arbejdsplads i længere tid.

Længere jobrotationsvikariater.

Mere fokus på personer i fare for langtidsledighed. 

3. En stærkere revalideringsordning

Revalidering sidestilles med andre redskaber i beskæftigelsesindsatsen.

Fokus på varig beskæftigelse i beskæftigelsesindsatsen. 

4. Voksenlærlingeordningen som sporskifteredskab. 

En enklere og stærkere voksenlærlingeordning.

5. Flere fuldtidsstillinger, der hvor det offentlige mangler.

Offentlige stillinger slås op som fuldtidsstillinger. 

6. Gode muligheder for investering i beskæftigelsesindsatsen. 

Drop planlagte besparelser på kommunernes aktiveringsindsats.

Udbred gode investeringserfaringer til de nye byråd.

Nye budgetmæssige principper for investering af borgere på kanten af arbejdsmarkedet. 

7. Lige adgang til arbejdsmarkedet for personer med handicap.

Bedre mulighed for fastholdelse af hjælpemidler.

Overblik over støtteordninger og kompensationer for arbejdsløse med handicap. 

Fritagelse af visse krav for særligt udsatte og handicappede borgere i beskæftigelsesindsatsen.

8. Hold fast i personer med en arbejdsskade eller hjælp dem hurtigt videre.

Ophæv 12-måneders reglen for fastholdelsesfleksjob. 

Uddannelse skal betragtes som forældet, når man ikke længere kan bruge den.

9. Mere kontrol med udenlandsk arbejdskraft. 

Permanent finansiering af indsatsen mod social dumping.

Øget oplysningsindsats over for arbejdsgivere og udenlandske arbejdstagere. 

10. Fra offentlig forsørgelse til beskæftigelse

En hverdag der minder om en arbejdsdag for arbejdsløse indvandrere og flygtninge 

Kilde: 'Gode tider til gavn for alle', LO-udspil, marts 2018.

Livgarden ved Amalienborg
Kongelige

Fulde gardere skabte

sig på Amalienborg

Dabney Coleman og en en kvinde
Kendte

Hollywood-skurk

er død

En plomberet hoveddør
Krimi

33-årig forsøgte

at dræbe 62-årig

Et par løver
Nyheder

Tre hanløver fra Zoo

flytter til Lolland

En boligblok
Krimi

Røgdykkere henter

livløs mand ud af

brændende lejlighed

En person krydser en Lottokupon af
Nyheder

Forgylder sine venner

med vilde gaver

En bil i høj fart.
Krimi

Borger slog alarm og

fangede 117 fartbøller

En mand med en telefon i hånden.
Krimi

42-årig mand dømt:

Legede lægevagt

Et meget tomt køleskab.
Nyheder

Feriemareridt: Frygter

at løbe tør for mad

En bil holder ved en mur
Krimi

Hus risikerer at styrte

sammen efter påkørsel

Nyheder

Diskvalificeret af

Eurovisionen afviser

portræt mand
Kendte

Heino Hansen: 

Jeg måtte trække mig

Fronten af en politibil
Krimi

15-årig efterlyst pige

fundet af borger

unge med sprut
Krimi

Politiet stopper

sidste skoledag

portræt mand
Kendte

Tidligere revykonge: 

Skal indlægges igen

politibil
Nyheder

Sverige øger sikkerheden 

Nyheder

Taylor Swift er landet

logo på retsbygning
Krimi

Hjemmehjælpere

gav førstehjælp 

portræt kvinde
Kendte

Tv-vært jubler:

Han gik på knæ

Nyheder

Holder fast i Priden

politi logo
Krimi

Politiet med appel:

Kig efter 15-årig 

Sport

Verdens bedste

lagt i håndjern

person griller
Krimi

Skal du grille i pinsen:

Så tænk dig om 

kvinde smiler
Sport

19-årige Solbjørk: 
Drengene brød sig

ikke om at få baghjul

politibil og lastbil holder i kryds
Krimi

Alvorlig ulykke:

Cyklist fløjet på

hospitalet 

telefon med emojis
Nyheder

Kærlighedsjagt koster

danskerne millioner

mand ved spejl
Kendte

Skaldet komiker har
fået hår på hovedet

Krimi

Ville forskrække bilist:

Skød med pistol på

motorvej

person slukker brand
Nyheder

Børsen-branden:

Nu skal heltene hyldes 

person slukker brand
Nyheder

Børsen-branden:

Nu skal heltene hyldes 

skov med jagttårn
Krimi

Mand død efter

jagtulykke 

demonstranter på scenen
Nyheder

Cirkusrevyen afbrudt

af demonstranter 

demonstranter på scenen
Nyheder

Cirkusrevyen afbrudt

af demonstranter 

strand
Nyheder

Varm weekend venter 

politibil med påskriften politi
Krimi

Vil straffe betjent efter

biljagt med 200 km/t

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

FCM nedlægger FCK og spiller sig tættere på guldet

politibiler ved en vej
Krimi

Efterlyser flugtbilist efter påkørsel af to cyklister

en sur mand
Nyheder

Trumps eks-advokat udspørges om telefonfis 

Et regionaltog
Nyheder

Togkaos mellem Esbjerg og Odense

En hund på vej ud af en væg
Dyreliv

Lille hund fanget inde i familiens vægge

En dame pudser næse
Sundhed

Pollenallergi: Dette må du IKKE gøre

en reception med to medarbejdere
Rejser

Københavnske hoteller blandt verdens bedste

en pride-ballon
Nyheder

Copenhagen Pride mister flere sponsorer

Sort røg på en byggeplads
Krimi

Brand hos

Novo Nordisk

Mohamed Daramy ved siden af Rasmus Højlund og Joachim Andersen
Sport

Hjulmand bekræfter:

Spiller misser EM

David Copperfield
Nyheder

David Copperfield

beskyldes for

seksuelle overgreb

Et Metrotog på en station.
Krimi

Teknisk problem:

Holder helt stille

Christian og Christopher Kjær begge i smoking
Kendte

Kjærs formue

formøblet

Retten i Nykøbing Falster
Krimi

Babydrab: Sag

mod mor opgivet

Krimi

Færdig med

undersøgelser

på Børsen

En kvinde taler i telefon
Nyheder

Skræmmende mønster:

Disse kvinder er

særligt udsatte

Jeff og Tilde på scenen.
Kendte

Jeff er blevet forlovet

Siden af en politibil
Krimi

18-årig i kritisk tilstand

efter fald fra altan

Kong Frederik og dronning Mary vinker på en balkon.
Nyheder

Kongens fødselsdag -

genopliver gammel

tradition

En person på en vægt
Sundhed

Næste generation af

vægttabsmedicin på vej

Holdet bag filmen
Film og TV

Trine Dyrholm 

høster roser

Nyheder

Færøerne:

Stemmer nej til fri abort

hakket oksekød
Nyheder

Nu igen: Trækkes tilbage

flere mennesker samlet
Nyheder

Til-Løkke med de 60 år:

En selskabelig dramaqueen

Mand og kvinde
Kendte

Tv-vært klar til bryllup

to mænd
Nyheder

Kæmper for sit liv

Mand og kvinde
Nyheder

Afslutter med kor

og bolsjestriber

portræt kvinde
Kendte

Annette Heick: Man må

godt blive provokeret

tegning af mand
Krimi

Drabstiltalt: Jeg fandt tape med Meng-DNA i naturen

biler
Nyheder

Tesla: Stiger 400

procent i Danmark 

portræt kvinde
Nyheder

Danmark får hård konkurrence

Nyheder

Premierminister

ramt af skud 

Krimi

Emilie Meng:

Kræver større beløb

solen og himmel set gennem blade
Nyheder

Officielt: Danmarks første sommerdag

Facade på butik
Nyheder

Kæmpe tøjkæde konkurs

Spækhuggere i vandet
Dyreliv

Spækhuggere angriber og sænker yacht

Sport

Kongeparret tog metroen

Solcellepark set fra luften
Nyheder

Rekordmange timer med negative elpriser

Cykelrytter jubler på podiet
Sport

Lavinefare aflyser Giroens højeste punkt

Kong Frederik griner
Kongelige

Kong Frederiks brøler

politibil spærrer vej
Krimi

Ung mand død i ulykke

Smilende kvinde
Kendte

TV2-stjerne var nøgenmodel

Dressurrytter på banen
Dyreliv

Tager fuldt ansvar for hestemishandling

Kø på motorvej
Nyheder

Her bliver trafikken slem