OK 2015

Nye overenskomster på plads: En uges ekstra barsel til fædre

Nye overenskomster for alle de ansatte i staten er klar. CFU forhandlede sig frem til lønstigning på 6,54 procent, en uges ekstra barsel til fædre og initiativer over for bedre psykisk arbejdsmiljø.
Et ny aftale om overenskomst for alle de ansatte i staten er ifølge DJØF på plads.
Et ny aftale om overenskomst for alle de ansatte i staten er ifølge DJØF på plads. Bax Lindhardt/Scanpix

Nye overenskomster for 180.000 ansatte i staten er på plads.

Det skriver DJØF i en pressemeddelelse, selv om aftalen ikke officielt er indgået endnu.

Der er indgået et 3-årigt forlig mellem Finansministeriet og CFU (Centralorganisationernes Fællesudvalg).

I 2014 blev der indgået et smalt forlig på det private område, og nu følger det offentlige område med.

Den samlede lønstigning i perioden bliver ifølge DJØF på ca. 6,54 procent. CFU havde på forhånd krævet lønstigninger på op til 6,0 procent.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Corydon og statsansatte i hård kamp om løn

- Vores hovedkrav var generelle lønstigninger i en størrelsesorden, der kunne sikre vores realløn. Hvis de forventede udmøntninger af reguleringsordningen i perioden indregnes, er det lykkedes, måske endda med en mindre reallønsforbedring, siger Lars Qvistgaard i pressemeddelelsen.

Ekstra barsel til mænd

Desuden har de statslige ansatte forhandlet sig frem til en ekstra uges forældreorlov med fuld løn til fædre. Den nye aftale ændrer ikke på morens ret til lønnet forældreorlov. Det fortæller en glad Lars Qvistgaard.

- Jeg håber, den øremærkede barsel til fædre vil være med til at ændre den skæve fordeling af barsel mellem mænd og kvinder i Danmark, så den negative indflydelse, forældreorloven lige nu har på kvinders løn, pension og karrieremuligheder, bliver begrænset. Mænd og kvinder skal være lige attraktiv arbejdskraft, siger Lars Qvistgaard.

Med en uges ekstra barsel i hus, lykkedes CFU dermed med det, regeringen måtte droppe i september 2013.

Af regeringsgrundlaget fremgik det ellers klart og tydeligt, at "regeringen vil øremærke op til tre måneder af den betalte barselsperiode til manden". Men den plan blev altså taget af bordet.

Bedre psykisk arbejdsmiljø

Den nye overenskomstaftale lancerer også et "tillidsprojekt" og en "partsindsats", der skal sikre et bedre psykisk arbejdsmiljø på de statslige arbejdsplader.

Avisen.dk har tidligere fortalt, at der nu kommer rejsehold af eksperter, der skal hjælpe med at forbedre det psykiske klima blandt andet i ministerier, hos politiet, i lærerværelserne og i ældrecentre.

- Jeg håber til gavn for både for medlemmer og arbejdspladser, at der bliver rykket på det psykiske arbejdsmiljø i staten. Det har vi virkelig brug for, fastslår Lars Qvistgaard, og henviser til Djøfs seneste stressundersøgelse, der viser, at 47 pct. af de statsansatte føler sig stressede i dagligdagen.

DR Nyheder erfarer, at de lavest lønnede i staten ikke får et lønløft. I stedet får de et løft i pensionsindbetalingen.

LÆS OGSÅ: Corydon: "Det kan blive et problem med mindsteløn på 19.500"

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.