OK 2015

Nye rejsehold på vej til stressede ansatte

Stress hærger ansatte i stat og kommuner. Men nu kommer der noget helt nyt: Rejsehold af eksperter, som skal lette på stemningen på arbejdspladser med ondt i psyken.
Ny indsatsstyrke hjælper fremover ansatte i kommuner og stat til at slippe af med stress og knas i samarbejdet mellem ansatte og chefer.
Ny indsatsstyrke hjælper fremover ansatte i kommuner og stat til at slippe af med stress og knas i samarbejdet mellem ansatte og chefer. Foto: Jens Nørgaard/Scanpix.

Nu kommer der rejsehold af eksperter, der skal hjælpe med at forbedre det psykiske klima blandt andet i ministerier, hos politiet, i lærerværelserne og i ældrecentre. Det bliver med al sandsynlighed resultatet af forhandlinger om nye overenskomster, som foregår lige nu.

Centralt placerede kilder bekræfter over for Avisen.dk, at man er ved at lande aftaler om rejsehold både for ansatte i staten og i kommunerne. Rejseholdene med fokus på at reparere på det psykiske miljø vil være en stor nyskabelse i Danmark og måske endda på verdensplan.

Efter større sparerunder i det offentlige og voksende krav er der store problemer med stress og andre psykiske lidelser blandt de offentligt ansatte. Derfor skal der nu en helt ny 'medicin' til. Det mener formanden for fagforbundet Fag og Arbejde (FOA), Dennis Kristensen.

- Det psykiske arbejdsmiljø er i virkeligheden det største problem for de offentligt ansatte. Det har været min påstand i en årrække, siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

500 procent flere stressramte

Blandt andre de højtuddannede jurister og økonomer i fagforbundet Djøf har oplevet, at flere og flere føler sig stressede på deres arbejde. De seneste fem år har de haft en stigning på 500 procent i henvendelser om dårligt arbejdsmiljø fra deres medlemmer. Derfor ser formanden for Djøf's overenskomstforening, Lars Qvistgaard, det som nødvendigt at sætte ind med konkrete løsninger under forhandlingerne.

- Vi får flere og flere henvendelser, som handler om stress, mobning og samarbejds-vanskeligheder. Det er noget, som fylder rigtigt meget, sagde Lars Qvistgaard til Avisen.dk, før forhandlingerne om nye overenskomster begyndte.

Eksperter til undsætning

Rejseholdet i forhold til arbejdspladser i staten vil i første omgang bestå af omkring tre-fem eksperter på arbejdsmiljø. Det oplyser næstformand i HK Stat Peter Raben.

- Hvis der opstår problemer på en arbejdsplads, som den ikke selv kan løse, bliver det muligt at tilkalde et rejsehold af dygtige konsulenter. Det kræver blot at ledelse og ansatte er enige om det, fortæller Peter Raben, og fortsætter:

- Konsulenternes opgave bliver at se på organisationen og de processer, der kan være årsag til problemerne.

Arbejdsmiljøekspert Karen Albertsen fra TeamArbejdsliv ser rejsehold som et udmærket initiativ.

- Der er bestemt behov for at gøre noget, og et rejsehold kan måske hjælpe ledelsen med at afklare problemerne. Ofte handler det om dårligt samarbejde, og derfor bør man både involvere ledelsen og medarbejderne for at løse problemerne, siger Karen Albertsen.

Svært at fjerne stress

Selvom et rejsehold - også kaldet en task force - måske kan hjælpe med at få samarbejdet til at fungere, kan det ikke løse et så stort problem som stress, vurderer Karen Albertsen.

- Når de offentlige arbejdspladser hele tiden sparrer og effektiviserer, så er det svært at undgå dårlige arbejdsforhold. Travlhed og stress kan medføre sjusk, og det har noget med arbejdsmiljøet at gøre. Det kan en task force ikke ændre på, siger hun.

Selvom der er lang vej, før alle offentligt ansatte går smilende hjem fra arbejde hver dag, håber FOA's arbejdsmiljøkonsulent, Charlotte Bredal, at den nye indsatsstyrke kan sætte skub i et sundere pyskisk miljø.

- Vi har i hver branche lavet vejledninger for, hvordan man kan forbedre arbejdsmiljøet. Men vejledningerne ligger ofte bare og samler støv. Rejseholdets opgaver bliver så at sige at være kokkene, der får åbnet kogebøgerne, altså vejledningerne, og får dem brugt, siger Charlotte Bredal.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.