Ny lov: Gravide au pairer risikerer enkeltbillet til Manila

Efter årelange forhandlinger har regeringen landet en aftale, som skal forbedre forholdene for au pairer. Men danske familier vil fortsat kunne fyre en gravid au pair, som risikerer at blive sendt hjem omgående.
Graviditet rimer ikke på kulturel udveksling. I hvert fald risikerer gravide au pairer fortsat en fyreseddel og en enkeltbillet til hjemlandet.
Graviditet rimer ikke på kulturel udveksling. I hvert fald risikerer gravide au pairer fortsat en fyreseddel og en enkeltbillet til hjemlandet. FOTO: Scanpix/Simon Skipper

Regeringen har netop indgået en aftale med Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten, som skal forbedre vilkårene for au pair-piger i Danmark.

Men på ét afgørende punkt forbliver reglerne, som de altid har været. Hvis en au pair bliver gravid under opholdet i Danmark, kan det fortsat resultere i en fyreseddel og en enkeltbillet til hjemlandet.

Læs også: Au pairer får mere fri og flere lommepenge

SF erkender, at reglerne betyder, at gravide au pair-piger fortsat vil befinde sig i en dybt urimelig situation sammenlignet med det øvrige arbejdsmarked.

- Gravide nyder en høj grad af beskyttelse mod fyring på det danske arbejdsmarked. Derfor er det paradoksalt, at vi her har et sæt regler, som gør graviditet til en fuldstændig legitim begrundelse for fyring, siger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.

Lønstigning på 800 kroner

Der er over 4.000 au pairer i Danmark, hvoraf over 80 procent kommer fra Filippinerne.

Officielt handler ordningen om kulturel udveksling, og derfor gælder der ikke de samme regler som på det øvrige arbejdsmarked.

Det betyder, at danske familier indtil nu har kunnet nøjes med at betale en au pair 3.200 kroner om måneden for 30 timers ugentligt husarbejde og fyre pigen, hvis hun blev gravid.

Den nye aftale giver au pairer en lønstigning til 4.000 kroner om måneden, betalt flybillet til Danmark og ret til halvanden fridag om ugen.

Men fremover vil en værtsfamilie fortsat kunne fyre en gravid au pair - dog med en måneds varsel mod de nuværende 14 dage.

Læs også: Gravide au pair-piger i Norge: "Man siger tillykke"

Pigen vil omgående få indraget sin opholdstilladelse, og dermed blive sendt hjem, medmindre hun er så tæt på fødslen, at det er uforsvarligt at flyve. Foregår fødslen i Danmark, har hun ret til at opholde sig her indtil to måneder efter fødslen.

Fagforbund: Uklædeligt!

Der er altså tale om moderate forbedringer, men ingen grundlæggende ændringer af gravides rettigheder.

Det er ifølge fagforbundet FOA en alvorlig streg i regningen.

- Aftalen rummer en række forbedringer og en forbedret retsstilling. Men vi vil fortsat se unge piger blive fyret og sat ombord på et fly til Manila, fordi de er blevet gravide. Det er ikke klædeligt for det danske arbejdsmarked, siger formand Dennis Kristensen.

Læs også: Au pair-bonus: 10.000 for at undgå graviditet

En gravid au pair vil dog kunne blive i Danmark, hvis værtsfamilien ikke ønsker at fyre hende - eller hvis hun kan finde en ny værtsfamilie, som accepterer graviditeten.

Det vil fortsat ikke være muligt at blive au pair i Danmark, hvis man er gravid på ansøgningstidspunktet.

Aftalen skal nu udmøntes i et lovforslag, som regeringen fremsætter i det nye år. De nye regler vil gælde for au pairer, der kommer til Danmark, efter at den nye lov er trådt i kraft.

Læs hele aftalen om en fornyelse af au pair-ordningen her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.