Ny bundrekord: Så meget er danskernes tillid til politikerne faldet

Danskernes tillid til politikerne er lavere end nogensinde før, viser en ny måling.
Danskerne har ikke den store tillid til politikerne på Christiansborg.
Danskerne har ikke den store tillid til politikerne på Christiansborg. Foto: Scanpix

Det er ikke den store tillid, som danskerne har til de folkevalgte politikere.

Tilliden til politikerne har taget endnu et dyk mod bunden og er nu lavere end nogensinde før. Det viser en årlige troværdighedsanalyse fra Radius Kommunikation, hvor et repræsentativt udvalg af danskerne har vurderet troværdigheden for en række faggrupper.

Og trods et nyt hold ministre i spidsen for en ny regering, placerer politikerne sig igen i år lavest i feltet og nyder dermed mindre tillid end både ejendomsmæglere og bilforhandlere.

- Vi har aldrig tidligere målt så lav en tillid til politikerne, og det er udtryk for en efterhånden fasttømret skepsis over for det politiske system og dets repræsentanter blandt danskerne. Det er kulminationen på de tendenser, vi så ved valget i juni, hvor en stor portion af vælgerne vendte i ryggen til de gamle, etablerede partier for i stedet at søge mod fløjene og nye partier, der gav indtryk af at tone rent flag og formåede at trænge igennem med  klare budskaber og mærkesager, siger Nicolaj Taudorf Andersen, der er stifter af Radius Kommunikation, i en pressemeddelelse.

Danskerne vurderer politikernes troværdighed til 1,9 på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er meget høj troværdighed og 1 er meget lav troværdighed. Det er den laveste troværdighedskarakter nogensinde i undersøgelsen, som Radius Kommunikation har gennemført hvert år siden 2008. Sidste år blev politikernes troværdighed vurderet til 2,1.

Lærere tager et hop

Omvendt ligger sygeplejersker helt i toppen af troværdighedsskalaen sammen med dommere med en troværdighedsscore på 4, mens læger og politibetjente følger lige efter.

Også lærerne har grund til at glæde sig over årets måling. De tog ellers et dyk på listen efter lærerkonflikten og uroen omkring den nye folkeskolereform.

- Nu er vi kommet ud på den anden side af konflikten, og mange danskere med børn i skolealderen har sandsynligvis mærket, at der er kommet ro omkring folkeskolen igen. Derfor tager lærernes troværdighed et hop opad, så lærerne nu ligger tæt op af de andre omsorgsfag i vores samfund, som typisk nyder størst tillid blandt danskerne, siger Nicolaj Taudorf Andersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.