Neergaard om syge på kontanthjælp: Vi er i gang med en oprydning

Beskæftigelsesministeren vil bruge penge fra satspuljen til at ’få vendt bunken’ og rydde op i syge kontanthjælpsmodtagere.  
Foto: Scanpix

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) lagde tirsdag op til nye forhandlinger om at bruge satspuljemidler til at få ryddet op i gruppen af kontanthjælpsmodtagere.

Det skete på et samråd med ministeren på baggrund af en række spørgsmål om syge på kontanthjælp fra beskæftigelsesordfører Finn Sørensen fra Enhedslisten.

Her sagde ministeren, at han i løbet af efteråret vil prøve at få den fornødne politiske tilslutning til i forbindelse med satspuljeforhandlingerne, så der kan laves en ekstra indsats for syge på kontanthjælp.

- Vi vil gerne lave nogle målrettede aktiviteter således, at vi kan understøtte rettighederne og kommunernes arbejde og så at sige få vendt bunken med kontanthjælpsmodtagere, som meget langvarigt har været på kontanthjælp med den begrundelse, at de er syge, sagde ministeren.

Besked om ny ydelse

I denne uge får kontanthjælpsmodtagere besked om, hvor meget de mister i boligstøtte og kontanthjælp som følge af kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen. Loftet er tænkt til at gøre et mere attraktivt at arbejde, men rammer også syge på kontanthjælp.

Omkring otte ud af ti kontanthjælpsmodtagere er ikke vurderet såkaldt jobparate, fordi de har fysiske eller psykiske sygdomme eller andre problemer. Men sådan skal et ikke være. 

Personer som har væsentlig og varigt nedsat arbejdsevne, skal ikke være i systemet, slog ministeren fast.

Men han uddybede på en anden side, at der altid vil være syge på kontanthjælp, fordi det til dels er tanken med ydelsen.  Men at det vigtige er, at der ikke er tale om er tale om væsentlig og varig reduktion af ens arbejdsevne

- Har man det, hører man ikke hjemme på kontanthjælp. Her må man ikke glemmes i kontanthjælpssystemet og her har kommunerne en forpligtelse til at sørge for, at disse mennesker bliver hjulpet videre eventuelt i et ressourceforløb, så der kan tages endeligt stilling til, om de skal motiveres til at komme i gang på arbejdsmarkedet, have et fleksjob eller om det er nødvendigt med en førtidspension, sagde ministeren.

Han forklarede videre, at der er fokus på at få ryddet på.

- I de forhandlinger, vi har haft mellem forligspartierne, har det fra første sekund været strikt fokus på oprydning. Kontanthjælpmodtagere skal  have indfriet deres forventninger til systemet, og deres rettigheder skal tages alvorligt. Enten skal de have støtte til at komme i job på en realistisk måde. Eller hvis de har væsentlige og varige problemer skal have adgang til rehabiliterende indsats, sagde han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.