Nægter at give op: Den lille købmand vil genopstå med folkeaktie

Når de store supermarkeder rykker ud i landdistrikterne, må de mindre købmænd ofte dreje nøglen om. Men i Stige på Fyn kæmper en købmand videre.
Morten Albrektsen vil kæmpe for at åbne en ny købmand i Stige
Morten Albrektsen vil kæmpe for at åbne en ny købmand i Stige Foto: Privatfoto brugt med tilladelse fra Morten Albrektsen

Mens flere lokale købmænd må smide håndklædet i ringen i takt med, at de større supermarkeder vinder kundernes gunst, nægter Morten Albrektsen fra Stige ved Odense at give op.

For nok er det ikke lykkedes ham at redde den Spar købmand, han overtog i foråret. Men den opbakning, han trods alt har mærket, har givet ham blod på tanden.

- Vi var for langt bagud, da jeg overtog forretningen, og har sidste åbningsdag i dag. Vi besluttede, at det var bedst at trække en streg og lukke ned. Hvis vi virkelig skal have lokalsamfundet til at hjælpe, er det jo sjovere at poste penge i noget nyt frem for et hul, siger Morten Albrektsen til Avisen.dk.

Købmanden er nemlig ikke klar til at lade kunderne slippe. Ved hjælp af blandt andet folkeaktier vil han forsøge at finde kapital til at stable en ny købmand på benene.

- Jeg ønsker et koncept, hvor man føler, at det her er vores købmand, og hvor man – når man handler – tænker, at man samtidig støtter det lokale samfund. Det skal være et sted, hvor folk samles, og hvor vi også kan lave forskellige arrangementer, siger Morten Albrektsen og understreger, at en lokal købmand også har betydning for huspriserne og virksomheders lyst til at være i området.

- Jeg ved, der skal kæmpes for hver krone, men mit hjerte banker for byen, og jeg nyder at være en del af lokalsamfundet, siger Morten Albrektsen, der selv er opvokset i området.

På Facebook er hilsnerne og støtten da også strømmet ind. Her fortæller flere, hvordan de har sat pris på købmanden, og hvordan den hører til det Stige, de kender.

”Spar hører til Stige (og min barndom). Har også haft godt 5 års fritidsarbejde i den butik,” skriver en bruger blandt andet.

Det er dog ikke småpenge, der skal til. Hvis det skal lykkes.

- Vi har lagt budgetter, og der skal indsamles 1,2 millioner kroner, siger Morten Albrektsen, der alligevel er positiv omkring projektet.

- Jeg tror på, det kan lykkes. Hvis bare halvdelen af de tilkendegivelser, vi har fået, holder stik, bliver det ikke noget problem at få det op at køre. Men jeg har brug for at få det bekræftet blandt andet ved hjælp af en folkeaktie. Det kan give en meget god fornemmelse af, om folk virkelig er villige til at støtte op omkring det, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.