KAOS MED KÆRESTEPENGE

Minister: Visse kærestepar skal have kontanthjælp tilbage

Der er kærestepar, der skal have efterbetalt kontanthjælp på grund af kommunale fejl. Det skriver beskæftigelsesministeren, der fejer utilfredse kommuner af. De har fået hjælp nok til at forstå reglerne, lyder det.
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) har været tøvende i forhold til at udtale sig om gensidig forsørgelsespligt. Men nu har han svaret på et spørgsmål stillet af Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen.
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) har været tøvende i forhold til at udtale sig om gensidig forsørgelsespligt. Men nu har han svaret på et spørgsmål stillet af Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen. Polfoto/Arkiv

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) melder nu for første gang ud, hvad han mener om det kontanthjælps-kaos, der hersker i landets kommuner.

- Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, at en række kommuner ikke har levet op til forvaltningslovens principper, og derfor nu står i en situation, hvor der skal tilbagebetales kontanthjælp, skriver han i et svar til beskæftigelsesordfører Hans Andersen fra Venstre.

Ministeren går dog ikke i detaljer med hvilke kærestepar, der skal have modregnet kontanthjælp retur.

LÆS OGSÅ: EL til Henrik Dam: Tag ansvar for kærestepenge-kaos

Der er ellers så stor uenighed om efterbetalingerne, at Kommuners Landsforening (KL) i øjeblikket fraråder kommunerne at udbetale penge eller træffe afgørelser.

SF'eren Eigil Andersen er langt fra tilfreds med beskæftigelsesministerens svar. Han mener, at det er både ærgerligt og for dårligt, at ministeren ikke er mere klar i spyttet.

- Hvis ministeren ikke snart medvirker til at skabe klarhed, vil jeg støtte Enhedslisten i kravet om en kulegravning af gensidig forsørgelsespligt, siger arbejdsmarkedsordføreren.

Fejer kommuner af

I mange af landets kommuner har der været tvivl om, hvordan reglerne om gensidig forsørgelsespligt skulle forvaltes. Flere steder er der begået fejl i forvaltningen, og det har fået flere kommuner til at betale penge tilbage til kontanthjælpsmodtagere.

LÆS OGSÅ: Til grin? Kommuner må punge ud til samlevende

Kommunerne har med andre ord indrømmet, at deres afgørelser har været ugyldige på grund af fejl.

Men de klager over, at de har fået for dårlig vejledning fra Beskæftigelsesministeriet, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Ankestyrelsen.

Men Henrik Dam Kristensen fejer i sit skriftlige svar de klagende kommuner af.

- Et fagministerium har overordnet set ikke til opgave at vejlede om forvaltningsloven, der trådte i kraft i 1985, ved hver lovændring, hvor en myndighed skal træffe afgørelse efter nye regler, siger han.

"Meget rodet og kaotisk"

Ministeren skriver, at man oveni valgte at henvise direkte til forpligtelserne om partshøring i forvaltningsloven i bemærkningerne i loven.

Men i mange kommuner er det netop manglende partshøringer, der er skyld i ugyldige afgørelser.

Eigil Andersen fra SF mener, at det haster med en klar udmelding fra ministeren.

- På mig virker det meget rodet og kaotisk. Jeg forstår godt, at folk er usikre på, hvad deres retsstilling egentlig er, når der administreres så forskelligt fra kommune til kommune. Det er urimeligt, siger arbejdsmarkedsordføreren.

Til Avisen.dk siger Henrik Dam Kristensen:

- Jeg kan forstå, at Ankestyrelsen til brug for kommunerne vil lægge ny juridisk information om sådanne sager på sin hjemmeside. Det er jeg meget tilfreds med.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.