Millioner til medicin truer sygehus-personale med fyring

Udgifterne til kræftmedicin er steget voldsomt på Aalborg Universitetshospital. Der skal spares, og det kan ende med fyringer.
Aalborg Universitetshospital mangler et tocifret millionbeløb til medicinregningerne i 2015.
Aalborg Universitetshospital mangler et tocifret millionbeløb til medicinregningerne i 2015. Foto: Colourbox

Voldsomme stigninger i udgifter til dyr kræftmedicin kan få konsekvenser for personalet på Aalborg Universitetshospital.

Det fortæller DR Nordjylland.

Hospitalet mangler et tocifret millionbeløb til medicinregningerne i 2015.

- Vi kommer ud med en merudgift i forhold til budgettet på 50-60 millioner kroner, siger vicedirektør Kim Mikkelsen fra Aalborg Universitetshospital.

Ekstraregningen kommer fordi, udgifterne til medicin på sygehuset er i voldsom stigning.

Siden 2007 er der løbet næsten 200 millioner kroner på regningen, så den samlede udgift til medicin nu er 515 millioner kroner om året.

- Vi har en god og konstruktiv dialog med regionen i forhold til at få det problem ind i den samlede budgetlægning, siger vicedirtektøren.

Men ifølge Kim Mikkelsen har regionen nu sagt stop. Stiger medicinudgiften yderligere i 2015, skal sygehuset selv finde pengene.

Og det kan i sidste ende føre til afskedigelser.

- Der er bruttolisten jo løn og andre øvrige udgifter. Der må vi kigge under det samlede budget, siger vicedirektør Kim Mikkelsen.

Mere end halvdelen af Aalborg Universitshospitals udgifter går til ny dyr kræftmedicin. Og det er netop her problemet ligger. Koordineringsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin, KRIS, godkender hvert år nye præparater. Og så begynder kasseapparatet at klinge.

- Vi følger KRIS's anbefalinger til punkt og prikke, siger Kim Mikkelsen fra Aalborg Universitetshospital til DR Nordjylland.

KRIS tager stilling til, om ny medicin skal godkendes som standardbehandling på danske hospitaler.

Rådet har de seneste to år godkendt medicin, der giver de danske regioner regninger for mere end 600 millioner kroner.

- Vi får nogle klare udmeldinger fra KRIS i forhold til, hvad der er godkendt og hvad der skal anbefales i de forskellige behandlingssituationer, siger vicedirektør Kim Mikkelsen fra Aalborg Universitetshospital.

Hospitalet råder over 2000 forskellige præparater. De 100 dyreste bruges primært til kræftbehandlinger og sluger mere end 70 procent af medicin budgettet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Region Nordjylland.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.